Временният министър-председател на България призова в понеделник правителството да удвои

...
Временният министър-председател на България призова в понеделник правителството да удвои
Коментари Харесай

АП: Българският лидер се бори с ендемичната корупция

Временният министър-председател на България прикани в понеделник държавното управление да удвои напъните си за битка с ендемичната корупция, призовавайки за промени в прокуратурата, правосъдната система и всички правоприлагащи органи, написа АП, представена от " Вашингтон пост ".

Премиерът Стефан Янев приказва по време на съвещание на държавния съвет за сигурност, който той свика, с цел да разиска нови антикорупционни политики след глобите на Съединени американски щати против българските служители и предприемачи за тяхната " крупна " роля в корупцията.

Миналата седмица Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи наказания според Глобалния закона Магнитски против някогашния народен представител и медиен магнат Делян Пеевски, олигарха Васил Божков и някогашния чиновник в службите за сигурност Илко Желязков за хипотетичните им функции в обществената корупция.

То също наложи наказания на 64 организации, за които се твърди, че са свързани с тях, като разгласи, че този ход е най-мащабното му деяние досега, ориентирано срещу корупцията.

Санкциите против българите и фирмите дейно стопират достъпа им до финансовата система на Съединени американски щати, замразяват американските им активи и не разрешава на американците да имат алъш-вериш с тях.

Янев съобщи, че българското държавно управление ще се опита да сведе до най-малко политическите и икономическите опасности за страната от глобите на Съединени американски щати.

" Трябва да защитим държавните компании от налагането на финансови наказания. За тази цел би трябвало да предотвратим банкови транзакции с тези разследвани лица, с цел да не бъдат блокирани бизнеси и държавни компании ", сподели той.

Янев обаче призна, че глобите на Съединени американски щати са сериозен сигнал, че корупцията в България има дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и последствията от това към този момент излизат отвън границите й.

България, която е членка на Европейския съюз и НАТО, неведнъж е порицавана от западните си сътрудници, че не съумява дейно да се бори с корупцията. Организацията " Транспъранси интернешънъл ", която следи за корупцията, разгласи България за най-корумпираната страна в 27-членния Европейски Съюз.

Янев съобщи, че корумпираната среда в България освен унищожава интернационалния престиж на страната, само че и подкопава нейната политическа система и основите на нейната народна власт, правейки я нефункционална и неефективна.

" Няма метод да имаме постоянна политическа система, просперираща стопанска система или функционираща обществена система, без да решаваме главните проблеми с корупцията ", сподели той.

Временното държавно управление, назначено след приключилите с неоснователен резултат общи избори през април, направи поредност от разкрития за хипотетична корупция, включваща предходното държавно управление при някогашния министър председател Бойко Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР