Времената се менят, а с тях и начинът, по който ...

Времената се менят, а с тях и начинът, по който

Нови промени във Facebook и Instagram, за да приличат все повече на TikTok

Времената се менят, а с тях и методът, по който използваме обществени мрежи.

Компанията Meta тази седмица разгласи нови промени в обществените си мрежи Фейсбук и Instagram, като задачата на пръв взор е те да се приближат до известната измежду по-младите TikTok.

Така да вземем за пример Instagram ще подчертава още повече върху основаването на Reels (клипове) и ремиксирането на непознати такива.

Фейсбук пък за следващ път ще бъде пренареден - наличието от вашите другари, групи и страници ще е на едно място, а самата обществена мрежа ще ви посреща с повече оферти за изявления от страници и хора, които нормално не следвате, само че за които логаритъмът е решил, че ще ви бъдат забавни.

Meta показват измененията във Фейсбук като по-лесен метод потребителите да управляват какво наличие виждат и откриват във Фейсбук, само че - дано бъдем реалисти - фактор е и битката да бъдат арестувани консуматори.

Feeds във Фейсбук - нещата, които евентуално ви интересуват
 Снимка: Meta
От Meta настояват, че хората желаят повече благоприятни условия за подбиране и ревизиране на наличието във Фейсбук. Например че в един миг искаш да видиш единствено най-новите изявления в групите, в които членуваш, а в друга обстановка искаш да търсиш " свежо, развлекателно наличие ".

Това води и до новото нареждане в обществената мрежа. Tab-ът Feeds, който, забележете, ще би трябвало да посещавате ръчно, а няма да се появява автоматизирано пред очите ви при отваряне на Фейсбук, ще даде " елементарен достъп " до наличие от хора и общности, с които към този момент сте свързани.

Там няма да има препоръчани изявления (т.е. от профили и страници, които не следвате), нито реклами.

Вместо това Feeds ще дава достъп до най-скорошните изявления от твоите другари, Любими, Страници и групи. Ако се чудите какво са " Любими " (Favorites) - потребителите ще имат опция да основат лист с " обичани " измежду своите другари и страници, които харесват най-вече, с цел да виждат съответно тяхното наличие.

Feeds ще се появи като спомагателен шорткът в лентата за бърз достъп на Фейсбук (най-горе при Android, най-долу за iOS). Очаква се в последната седмица на юли тази смяна да е дейна за всички консуматори.

От компанията показват, че позициите на tab-овете в тази лента се трансформират по отношение на това какво най-често ползвате като консуматор, само че може и редът да бъде изработен непрекъснат с ръчна конфигурация от потребителя.

Home във Фейсбук - мислят, че ви интересува, поради това ви го демонстрират

Какво тогава ще виждаме при отваряне на обществената мрежа? Това, което ни посреща там, към този момент носи името Home. Там ще се " открива ново наличие " посредством " рекомендации ", дружно с изявления от вашите другари и семейство.

С други думи, когато отворим Фейсбук, към този момент ще виждаме доста повече неща, които не са дело на хора от листата ни с другари, от групите и харесаните страници, а изявления от най-различни места, за които логаритъмът е решил, че ще ни бъдат забавни.

Tab-ът Home е " неповторимо персонализиран " за всеки от системата с машинно образование на Meta, изясняват от компанията. Именно тази система взима поради " хиляди сигнали ", с цел да покаже и подреди наличие в реда, който съгласно нея ще е най-интересен за съответния консуматор.

Също по този начин Home дава бърз достъп до видеата в Reels (акцентът към късото видео към този момент е очевидно явен знак за състезание с TikTok), както и към Stories и опциите за основаване на двата вида наличие.

Акцент върху Reels в Instagram
 Снимка: Meta
Промените в другата огромна обществена мрежа на Meta - Instagram, също звучат като опит да се гони триумфът на TikTok.

Всички видеоклипове с дължина под 15 минути, качени в Instagram, към този момент ще се споделят като Reels. Това ще се случи в идните седмици, а клипове, споделени преди смяната, няма да бъдат превръщани в Reels. Промяната води до това, че tab-овете Reels и Video към този момент стават едно и ще ги виждате на едно място.

Ако профилът е обществен, вашите клипове ще бъдат препоръчвани на и вероятно виждани от повече хора. Към момента това е по този начин единствено за Reels под 90 секунди.

Разширяват се опциите за ремиксиране на фотоси и видеа. В идните седмици ще стане допустимо ремиксиране на обществено споделени снимки; за видеа ще може да се употребява и зелен екран, хоризонтално или отвесно разграничен на половина екран или картина-в-картината за основаване на видео реакции или коментар; също по този начин при ремиксиране ще може да добавяте своя клип след истинския reel.

Самото основаване на видео наличие ще е по-лесно с повече шаблони, върху които човек да подреди своя тон, фотоси или клипове.

Чрез функционалността Dual ще могат да се записват събитие и реакция по едно и също време - да вземем за пример снимате концерт със задната камера на смарт телефона си и по едно и също време снимате своите реакции с предната.

Изводите

Промените демонстрират, че Meta осъзнават измененията в света на обществените мрежи - от метода, по който се сервира наличие на потребителите, до опциите за основаване на такова от тях. Компанията търси метод да е съответна на времето, с цел да не губи консуматори и да не престава да печели от тях.

Видно е, че огромната опасност е TikTok. Потребителите прекарват там време, което преди са прекарвали във Фейсбук и Instagram, а това върви и с по-забавен ритъм на напредък на броя ползващи Фейсбук. Но дали да превърнеш двете си обществени мрежи в нещо по-близко до съперника ще върне потребителите, които към този момент употребяват него, или ще откаже тези, които са харесвали услугите ти досега?

Източник: webcafe.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg