„Връзките между България и Русия се основават на дългогодишни исторически

...
„Връзките между България и Русия се основават на дългогодишни исторически
Коментари Харесай

Премиерът Борисов се срещна с руския министър на търговията

„ Връзките сред България и Русия се основават на дългогодишни исторически обичаи, културна непосредственост и другарски връзки сред двата народа ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата с съветския министър на индустрията и търговията Денис Мантуров.
Българският министър председател уточни, че през юли тази година бе маркирана 140-годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. „ България желае да развива с Руската федерация връзки, учредени на разговора, градивното съдействие и взаимното ценене на ползите ", добави министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът посочи, че нашата страна желае да продължи съдействието с Русия по предпочитаните за България въпроси в областта на стопанската система, енергетиката, туризма, превоза, образованието, науката, културата и обществената политика. „ Русия е обичаен и един от най-важните външноикономически сътрудници на България ", безапелационен бе министър-председателят. Той означи, че предпочитано направление за страната ни в двустранното икономическо съдействие, учредено на взаимно доверие и взаимност, е енергийната тема.
„ България води политика, ориентирана към обезпечаване на енергийната сигурност както за страната ни, по този начин и в Европа. Работим интензивно по плановете за газови връзки със прилежащите страни ", сподели още министър председателят Борисов пред съветския министър.



По време на срещата акцент бе подложен върху поддръжката на страната ни за прекосяване на отклонение на „ Турски поток " през територията на България в подтекста на основаването на районен газов хъб „ Балкан ", чрез което ще се реализира действителна диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени.
Министър-председателят Бойко Борисов уточни, че страната ни работи за реализация на плана за уголемение на газопреносната мрежа от турско-българска до българо-сръбска граница. Реализацията на „ Балкански поток " при прецизно съблюдаване на европейското законодателство е от стратегическо значение за България и района.

„ Отчитайки все по-амбициозните цели за понижаване на равнищата на нездравословни излъчвания във всички браншове на стопанската система, в района ще възникне нужда от индустриални мощности, които да генерират чиста и надеждна електрическа енергия на налични цени. АЕЦ " Белене " може да се трансформира точно в подобен електроизточник за района ", добави министър председателят Бойко Борисов.
Фокус на срещата бяха още резултатите от извършеното на 16-17 септември 2019 година във Варна 17-то съвещание на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. „ Надявам се те да имат позитивно въздействие върху двустранните стопански връзки и да се осъществя капацитетът във всички области от съвместен интерес сред страните ", сподели още министър председателят Борисов пред съветския министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР