Връзката между подрастващите и социалните мрежи ежедневно придобива все по-плашещи

...
Връзката между подрастващите и социалните мрежи ежедневно придобива все по-плашещи
Коментари Харесай

Деца рискуват живота си с предизвикателства в TikTok

Връзката сред подрастващите и обществените мрежи всекидневно придобива все по-плашещи размери. От на пръв взор безобидно занятие и безвредно пилеене на свободното време, TikTok и Фейсбук се трансфораха в призрачен сън, от който има заплаха те да не се разсънят. Потребителската цедилка на обществените мрежи е съвсем нулева, което значи, че във всеки един миг в засада дебне някой, който сигурно не мисли положителното на децата. Рискът се увеличи до краен лимит, когато подрастващите сътвориха мрежа в мрежата, или по-точно изолираха собствен личен свят там, в който мерят своите качества с цената на живота си. Става въпрос за игрите и провокациите, които сами си провеждат и за които постоянно родителите им нямат никаква визия.

Данни от няколко изследвания в чужбина сочат, че обществените мрежи към този момент са заплаха №1 за живота на малчуганите и младежите. Едва ли някой е предполагал, че ще се стигне до миг, в който TikTok да вземем за пример ще се трансформира от забавление в смъртна заплаха. Дрогата, цигарите и алкохолът, които бяха най-големият боязън на родителите допреди няколко години, към този момент наподобяват като занимателна детска игра. Неслучайно тези три неща са по-надолу в класацията, касаеща заплахите при подрастващите.

ТikTok провокациите са част от всекидневието на младежите в България и по света към този момент от няколко години. За тях знае всеки - родители, институции, даже основателите на чат и видео платформите. Мерките против това обаче са безлични и изцяло незадоволителни. Абдикацията от този проблем докара до това, че организирането на видео шампионатите за храброст (както мнозина младежи ги наричат) се случва непрекъснато, и то пред очите на целия свят.

Еволюцията на провокациите, с които децата се захващат, с цел да се потвърдят пред своите другари и даже пред непознати, се случва със скоростта на светлината. В рамките на последните 5 години те са се видоизменили дотам, че са в пъти по-брутални, по-опасни и още по-смъртоносни. В началото шлагер измежду онлайн провокациите бяха селфита върху трен или локомотив, лягане на пешеходна пътека, гълтане на презервативи, даже удряне на инцидентни минувачи. Примерите са безкрайни. Към днешна дата обаче игрите в обществените мрежи загрубяват дотолкоз, че даже някои от най-смелите хвърлят кърпата и се отхвърлят, с риск да им се присмеят или да бъдат изключени от групата на „ смелите “.

В топ 3 на най-масово практикуваните онлайн провокации измежду младежите е „ драконов мирис “ или „ драконов сладолед “. Само по себе си това съставлява гръмък десерт, от който се носи вълшебен дим, резултат от течен азот. Децата обаче го ползват в рискова своя игра. Течният азот няма цвят, аромат и усет. Използва се в модерната молекулярна кухня, където се ползва с извънредно внимание, поради, че азотът е течен при минус 195 градуса по Целзий. Свободно по будките се оферират по този начин наречените „ ледени бонбони “. Приложението им пред камерата обаче може да се трансформира в призрачен сън.  

Името на замразеното развлечение идва от ефектната пара, която излиза от носа и устата при консумация. Десертът съставлява зърнени топчета, които може да бъдат в разнообразни цветове - зелено, жълто или алено. Цветните топчета се потапят в течен азот, а незабавно по-късно се продават против 7 лева  Те са толкоз студени, че трансформират слюнката в дъха на децата в заскрежена “пара ”. От носа излиза гъст бял пушек, какъвто не може да се възпроизведе нито с цигара, нито с елементарна водна пара.



Опасните бонбони, осигуряващи “драконов мирис "

 

Самият азот не е отровен, само че рисково ниската температура може да аргументи увреждане на човешката тъкан, а изместването на кислорода от азот може да докара и до задушаване. Бонбоните обаче са единствено мотив децата да си подреден конкуренция кой може да издържи най-вече на мраз. „ По-опитните “ гълтат и останалата течност от чашката, в която ледените парчета се продават. Така си докарват „ драконов мирис “. 

През 2018 година Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) издаде предизвестие против потреблението на храни, които съдържат течен азот. В отчета се показва, че може да аргументи увреждане на вътрешните органи при усвояване или даже проблеми с дишането, изключително при тези, които страдат от астма. Предупреждението на управляващите идва след голям брой сигнали, постъпили при тях, за тежки пострадвания върху кожата и вътрешните органи.

В топ 3 по рискови провокации сред децата в нета попада и задушаването с желе. Желетата сега са извънредно известни измежду децата. Играта в действителност съставлява следното. Участниците в нея взимат желето, хубаво покриват с него носа, устата и очите си. Крайната цел е да се издържи оптимално дълго без въздух. Рискът от задушаване в сходни случаи е рисков, разясняват експертите. Още повече в случай че стане случай и някой от смелчаците изгуби схващане, няма по какъв начин да се реагира, защото конкуренцията тече онлайн онлайн. Желетата са извънредно налични, като цените варират от левче до 3,50 лева

Сред най-опасните все още провокации, които децата извършват в TikTok, се подрежда по този начин наречената игра на „ съветска рулетка “.  Тя към този момент не се случва у дома, а на открито. Тийнейджъри получават за задача да откраднат безценен предмет от магазин или да ограбят човек, като крайната цел е да не бъдат хванати. Залавянето значи единствено и само загуба. Изрично се показва, че подрастващите могат да употребят мощ, с цел да завършат преди всичко в шампионата по храброст. В клипове в мрежата се вижда по какъв начин деца на по 13-14 години крадат телефони, дърпат чанти, удрят и блъскат хора, с цел да станат №1. Някои се озовават в полицията - губят играта, само че печелят още повече популярност.

Немалко " герои " пробват и едно занапред набиращо мощ предизвикателство -изкачване и втурване по тераси. На едно от видеата двама младежи се надпреварват да слязат от 16-ия етаж, вървейки по ръбовете и трансформирайки се в нинджи. Набира известност и тестването да не спиш повече от 24 часа.  
Съвети за родители
1. Обяснете на детето си, че при никакви условия не трябва да дава на непознати персонална информация за себе си, за фамилията или приятелите си (име, телeфонен номер, домакински адрес и други). 

2. Ако сте дали единодушие детето ви да има профил в обществена мрежа, уверете се, че профилът е регистриран с възраст под 18 години, тъй като това обезпечава спомагателни отбрани.

3. Децата би трябвало да са доста деликатни при избора на " потребителско име‟ (username), тъй като един провокативен username би покачил риска от тормоз от страна на недобронамерени хора.

4. Не допускайте детето ви да се среща с хора, с които се е срещнало в интернет. Това може да бъде рисково и съществено да заплаши сигурността му. Ако въпреки всичко сте склонни да позволите такава среща, обяснете му, че тя наложително би трябвало да се случи на публично място и с наличието на родител или различен приближен възрастен.



5. Обяснете на детето си, че хората в интернет не всеки път са тези, за които се показват. Предупредете го, че би трябвало да е внимателно и да не се предоверява на думите на инцидентни хора.

6. Въведете предписание да не се смъкват и конфигурират непознати стратегии без вашето познание и позволение.

7. Детето ви не трябва да отваря известия от чужд адресант, тъй като те постоянно могат да съдържат вируси или несъответствуваща за деца информация.

8. Детето ви би трябвало да знае, че не трябва да дава отговор на известия с нецензурно или предизвикателно наличие. Обяснете му, че постоянно когато се почувства застрашено или обезпокоеното, би трябвало да се обърне към вас, с цел да може да се реагира на момента. 
Хлапаци ядат мишки и целят пенсионери с тухли
Напоследък се срещат все по-фрапантни образци за рискови провокации в обществените мрежи. През 2017 година беше взривът на сензацията „ наследник кит “, за която се твърдеше, че е довела да самоубийството на повече от 1000 младежи единствено в Русия. Всички изказвания за нея бяха опровергани, само че тя обиколи целия свят. Тази " игра " обаче даде началната скорост на всевъзможен вид конкуренция със гибелта.

В TikTok кореспондент на " Марица " се натъкна на клип-предизвикателство в България. Задачата на петима младежи беше да уцелят с тухла възрастен човек и да бягат колкото могат. Ако съумеят - са приети за герои. Ако повалят стареца - към този момент са супергерои. От клипа стана ясно, че единствено един се осмели да извърши " задачата ", като бутна дъртак с тухла в гърба. 

В различен клип пък, още веднъж родно произвеждане, четирима се надпреварваха кой може да изяде по-бързо жива мишка. Предизвикателството се излъчва онлайн в групова връзка, като протичащото се е покъртително. Канибалската задача не се понрави на двама и те бяха изключени като страхливци. Останалите двама пък поведоха оспорвана борба, която приключи с кръв и повръщане. 

Разпространяването на сходни сензации продължава необезпокоявано, без значение какви рестрикции вкарват основателите на обществените мрежи. Смелостта и самодоказването при малчуганите обаче граничат с полуда и крият заплаха да завършат с летален излаз, предизвестяват експертите. 

 
Майка разкри пред " Марица ": Заварих сина си да се реже с нож
Не се отронвам за дълго време от детето си, само че то отново попада в клопката на обществените мрежи. Това показа пред „ Марица “ майка на две деца - младежи от Пловдив. Тя пожела да остане анонимна, защото името й е познато на необятната публика, само че пък да даде публичност на проблемите, с които се сблъсква.

„ Кошмарът идва внезапно и това би трябвало да е ясно на всички родители. И с двете ми деца - момче и момиче, приказвам непрестанно. Обяснявам, че интернет е колкото потребно, толкоз и рисково нещо. До погнуса дублирам, че наред с доброжелателните хора там има и доста неприятни хора, които желаят неправилни и неприятни неща. Те ме гледат с разбиращ взор, наясно са. Час по-късно обаче като че ли нищо не е било “, описа пловдивчанката.

Тя има показателни образци и с двете си деца. „ Преди година се прибрах от работа. Синът ми се беше върнал от учебно заведение, а щерка ми - към момента не. Чух някакъв безумен смях от детската стая. Отворих вратата и застинах на място. Синът ми държеше нож. Отсреща разговаряше с някои, който също беше с нож. Веднага го изтръгнах от ръцете му. След това разбрах, че си правили прорези и се надпреварвали кой ще издържи на повече болежка. Що за полуда е това? Няколко души онлайн, в група, стоят и гледат. Все младежи. Смеят се на другия, на който не му стиска да се реже или пък го боли повече от другия “, описа потресената майка.  

Преди няколко месеца пък напълно инцидентно заварила отворен чат на щерка си в обществените мрежи. Видяла, че някой написа на детето й, че доста я харесва и няма да има срещу да „ разгорещят “ диалога с голи фотоси. „ Първо полудях от гняв, след това от терзание, най-после от смут. Блокирах го, без да я запитвам. След това говорихме с часове по тематиката “, спомня си майката.

„ Дори и за час детето ви да е единствено, може да се случи всичко. Дори и да сте в другата стая, отново може да стане злощастие. Просто бъдете покрай децата си, без да е натрапващо за тях. А диалозите на естествен звук, повярвайте, лекуват “, посъветва тя. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР