Враца. Запасен поручик Ангел Янчев спасява от плен знамето на

...
Враца. Запасен поручик Ангел Янчев спасява от плен знамето на
Коментари Харесай

Мирослава Топалова, Регионален исторически музей – Враца: Запасен поручик Ангел Янчев спасява от плен знамето на 35-ти Врачански полк

Враца. Запасен поручик Ангел Янчев избавя от плен знамето на 35-ти Врачански полк, наименуван още Железния полк, сподели за Радио „ Фокус “ – Видин Мирослава Топалова, организатор в Регионален исторически музей – Враца. Тя уточни, че командирът на 12-та рота на Врачанския полк запасен поручик Ангел Янчев от Враца е бил знаменосец през 1918 година
„ На 29-ти септември 1918 година в Солун се подписва помирение сред България и Антантата, съгласно което България приключва присъединяване си във войната. Една от клаузите на това помирение задължава три български пехотни дивизии и четири полка конница, общо към 100 000 души, да бъдат оставени в плен на англо-френските войски и да сложат оръжие без да бъдат победени. Съглашението чака да плени българските флагове, разпокъсани и покрити със популярност от боевете.Сред предадените в плен войскови елементи при гр. Кичево, Македония е и 35-ти Врачански полк “, сподели Мирослава Топалова. Тя добави, че командирът на 35-ти Врачански полк полк. Бешевлиев, научавайки за заповедта на френското командване всички бойни флагове да бъдат предадени, не може да понесе унижението да връчи свещената светиня на врага и заповядва на командира на 12-та рота запасен поручик Ангел Янчев от Враца, който е и знаменосец на полка, да изгори знамето.
„ Да бъдеш знаменосец на полка е въпрос на изключителна чест и доказателство за добродетели и персонални качества, с които удостоеният с тази отговорност господства пред останалите. С цел запазване на знамето Янчев е обучил 60 бойци, най-хубавите от ротата, и имат съответен проект за деяние. Но при създалата се непредвидена мирновременна обстановка и заповедта на командира на полка, той взема решение да работи самичък “, изясни Топалова. Тя уточни, че Янчев взема решение да не извърши заповедта на началника си, да го излъже, че е изгорил знамето, като изгаря единствено калъфа му, давайки си ясна сметка какво го чака по-късно. “За увитото към тялото му знаме знае единствено дружинния пълководец. 9 месеца укрива по този начин знамето запасния поручик. Прибирайки се във Враца поручик Янчев тържествено връчва избавеното знаме на 35-ти Врачански пехотен полк “, сподели Мирослава Топалова.
В следствие знамето е наградено с „ Възпоменателна железна гривна ” и с възпоменателни медали за войните 1912/1913 година и 1915/1918 година, а запасният поручик Ангел Янчев е награден със знака „ За избавяне на знаме ”.
Анна ЛОЗАНОВА

br />
Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР