Враца. Смятам за изключително недостойно поведението и опитите да бъдат

...
Враца. Смятам за изключително недостойно поведението и опитите да бъдат
Коментари Харесай

Мая Манолова, омбудсман: Смятам за изключително недостойно поведението и опитите да бъдат натискани медицински специалисти, да не протестират

Враца. „ Смятам за извънредно неприлично държанието и опитите да бъдат натискани медицински експерти, да не стачкуват. Това е конституционно право - да изразяваш мнение и да протестираш. И никой – бил той шеф на болница, министър или кмет, не може да го забрани. Вие сте в правото си, а аз като омбудсман, който пази правата на жителите, ще бъда във всяка една обстановка, на всяко едно място, където някой се пробва да натиска хората, да ги мачка, да им извива ръцете и да не им дава да си кажат мнението и да си отстояват правата “. Това сподели омбудсманът Мая Манолова през днешния ден пред протестиращите медицински експерти във Враца, а думите й бяха посрещнати с бурни ръкопляскания, оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България . Заради оказван напън да не стачкуват, медицинските експерти от Враца през днешния ден са организирали два митинга - пред постройката на МБАЛ „ Христо Ботев “ и пред общината, подкрепени от техни сътрудници от региона и от столицата.
„ Бях в Казанлък, бях в Кюстендил, през идната седмица ще съм в Стара Загора, след това сме в Бургас, в Русе - на всички места, където някой се пробва да мачка медицински служащи “, съобщи публичният бранител. Тя акцентира, че е имало опити от страна на управлението на болничното заведение да упражнява напън, само че през вчерашния ден обстановката била взривена в допълнение с предлагането да им бъдат увеличени заплатите с 50 лева, т.е. да станат 610 лева, което в изискванията на народен митинг на медицинските експерти било насмешка. В отговор на създалата се обстановка, експертите по здравни грижи обявиха, че ще приготвят нов народен митинг, който ще се състои на 15 май 2019 година пред постройката на Министерския съвет в столицата. Манолова съобщи, че идва за четвърти път във врачанската болница, само че акцентира, че в случай че би трябвало ще я посети още 44 пъти, до момента в който проблемите в МБАЛ „ Христо Ботев “ не бъдат решени. По думите й нито едно от обещанията, които са били поети за решение на проблемите във врачанската болница, не се извършват, в това число обещаните средства към 1,5 млн. лева за ремонт на инвазивно поделение, за монтиране на ангиограф, за ремонт на родилното поделение, където мазилката пада върху родилки и бебета, за ремонт на отделението по хемодиализа с нова инсталация.
„ Нищо не се случва и съм пристигнала да попитам за следващ път изпълнителния шеф на болничното заведение – за какво? През месец декември той пое ангажимент, че безусловно до дни ще бъде оповестена социална поръчка за ремонт на родилното поделение. Отпуснати са над 600 000 лева Не са малко пари и нямам никакво пояснение, за какво този човек не си държи на думата и за какво искрено приказва лъжи “, попита публичният бранител. Тя осведоми присъстващите, че преди да пристигна във Враца се е свързала с Министерството на здравеопазването, откъдето са я уверили, че са обезпечили парите и че нямат пояснение, за какво управлението на болничното заведение не ги усвоява.
„ Всички сме наясно, че с тези 1,5 млн. лева, които са добре пристигнали и са значими, проблемите на болничното заведение във Враца няма да се решат, няма да се решат и проблемите на други многопрофилни общински лечебни заведения, изискват се смели и експертни дейности от страна на министерството, което няма да стане със замазване на проблемите и със запълване отчасти и то към този момент не на дупки, а на ями “, сподели Манолова.
В отговор управлението на болничното заведение я увери, че до два месеца ще бъде готово отделението по инвазивна кардиология, а до седмица ще бъде оповестена социална поръчка и за ремонта на АГ отделението.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР