Вратичка в Закона за културното наследство, за която се знаело

...
Вратичка в Закона за културното наследство, за която се знаело
Коментари Харесай

Изненада? Вратичка в закона позволила на Божков да не регистрира цялата си колекция

Вратичка в Закона за културното завещание, за която се знаело от дълго време, разрешила на Васил Божков да не записва огромна част от античните предмети от частната си сбирка. След години безучастие, в този момент страната щяла да ревизира небрежно документите на предметите и да мисли за промени в нормативните документи. Това се разбра от думите на министъра на културата Боил Банов в петък. По-рано прокуратурата му разпореди да ревизира законността на на близо 3000 антики, стопанисвани в частния музей " Васил Божков " на фондация " Тракия ". Това е фондацията, следена от обвинения хазартен необут, който се намира в Обединените арабски емирства.

Прокуратурата предприе стъпки за изземане на частната му сбирка и стартира да се интересува от произхода ѝ едвам откакто Божков стана цел на страната поради хазартния си бизнес. За момента антиките към момента се съхраняват в постройката на " Нове холдинг " и до момента прокуратурата не е показала ясни причини за какво желае да я изземва.

Проверката, която ще прави Министерството на културата, е обвързвана с " изясняване на голям брой условия, свързани с произхода, методите на придобиване, идентифициране и вписване на културните полезности ", оповестява прокуратурата.

Изпълнението на инспекцията е предоставена на министър Банов, тъй като той реализира контрола върху осъществяването на Закона за културното завещание. Срокът за осъществяването на задачата е два месеца.

Фондация " Тракия " твърди, че цялата антична сбирка е законна и за че това има документи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР