Вратичка в закона позволила на Васил Божков да не регистрира

...
Вратичка в закона позволила на Васил Божков да не регистрира
Коментари Харесай

Вратичка в закона позволила на Васил Божков да не регистрира 2700 уникални предмета

Вратичка в закона разрешила на Васил Божков да не записва 2700-те скъпи предмета от частната му сбирка. Това стана ясно от изявление на министъра на културата Боил Банов пред публицисти в Народното събрание.
"Това, което е излагано и е излизало отвън страната са тези 212 предмета, които 2008 -2009 година Стефан Данаилов, Бог да го елементарни, му е разписал за частен музей. Тогава те са проучени и регистрани. Колекцията е излизала в чужбина. Към момента за тези 2700 предмета нямаме вписване. Има подадено преди години искане за разбор и регистрация към Националния исторически музей. Към момента предметите може и да са повече. Но те не са регистрирани, има подадено искане за такова вписване ", изясни Банов.
От изявлението му стана ясно, че в закона не е записан период, в който след подаването на заявката за регистрация, би трябвало да се дадат предметите за разбор и оценка. Това давало опция на доста колекционери да подадат заявление, само че по този начин и да не стигнат до регистрация на предметите.
"Не е довършена процедурата. В закона има такава малка врата "кажи, че ще ги дадеш за разбор " и нали няма да... по този начин. Не разбирам в този момент за тази малка врата. Не е единствено той частен музей. Не е отстранена тази малка врата в закона ", сподели Банов.
На журналистическите въпроси за какво частната сбирка на Божков не е била проверявана до момента и имало ли е подозрение, че той нелегално има скъпи предмети, Банов бе сбит:
"Частната благосъстоятелност е неприкосновена. Описано е в конституцията. Няма по какъв начин да я ревизираме ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР