Вратичка в закона е позволила на бизнесмена Васил Божков да

...
Вратичка в закона е позволила на бизнесмена Васил Божков да
Коментари Харесай

Божков намерил вратичка в закона и за антиките

Вратичка в закона е разрешила на предприемача Васил Божков да не записва към 2700 антични съкровища от частната му сбирка. Някои от тях са на 6 000 години. Това разкри министърът на културата Боил Банов. Върховна административна прокуратура му разпореди през днешния ден да направи цялостна инспекция за произхода на артефактите. Божков има над 3000 антики.

ВИЖ ОЩЕ: Проверяват произхода на Божковите съкровища

" Това, което е излагано и е излизало отвън страната, са тези 212 предмета, които 2008 -2009 година Стефан Данаилов, господ да го елементарни, му е разписал за частен музей. Тогава те са проучени и регистрирани и сбирката е излизала в чужбина ", съобщи Банов пред публицисти в Народното събрание. През 2011 година 212 предмета на Божков са изложени в Москва във връзка Годината на България в Русия. Изложбата е проведена взаимно от културните министерства на двете страни.

ВИЖ ОЩЕ: Телефоните на Министерство на вътрешните работи прегрели от сигнали за Божков

" Към момента за идващите 2700 предмета нямаме вписване. Има подадено преди години искане за разбор и регистрация към Националния исторически музей. Към момента предметите може и да са повече. Но те не са регистрирани, има подадено искане за такова вписване ", сподели още Банов. Но в закона не е записан период, в който след подаването на заявката за регистрация, би трябвало да се дадат предметите за разбор и оценка. Регистрацията на един артефакт е 30 лева, само че периоди за заплащане и довеждане докрай на процедурата няма. Това дава опция на доста колекционери да подадат заявление, само че по този начин и да не стигнат до регистрация на предметите.

" Не е довършена процедурата. В закона има такава малка врата: " кажи, че ще ги дадеш за разбор " и до такава степен... ", сподели Боил Банов и изрази неразбиране, за какво тази малка врата не е затворена. Защото Божков не е единствен с частен музей.

Запитан за какво сбирка на обвинения милиардер не е била проверявана до момента и имало ли е подозрение, че той нелегално има скъпи предмети, Банов отговори: " Частната благосъстоятелност е неприкосновена. Описано е в Конституцията. Няма по какъв начин да я ревизираме ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР