Вратичка в закона е позволила на бизнесмена Васил Божков да

...
Вратичка в закона е позволила на бизнесмена Васил Божков да
Коментари Харесай

Вратичка в закона позволила на Васил Божков да не регистрира повечето си антики


Вратичка в закона е разрешила на предприемача Васил Божков да не записва към 2700 скъпи предмета от частната му сбирка, стана ясно от изявление на министъра на културата Боил Банов, откакто по-рано прокуратурата му разпореди да бъде направена инспекция. Както е известно в сбирката има към 3000 антики.

" Това, което е излагано и е излизало отвън страната, са тези 212 предмета, които 2008 -2009 година Стефан Данаилов, господ да го елементарни, му е разписал за частен музей. Тогава те са проучени и регистрирани. Колекцията е излизала в чужбина. Към момента за тези 2700 предмета нямаме вписване. Има подадено преди години искане за разбор и регистрация към Националния исторически музей. Към момента предметите може и да са повече. Но те не са регистрирани, има подадено искане за такова вписване ", съобщи той пред публицисти в Народното събрание.

По думите му в закона не е записан период, в който след подаването на заявката за регистрация, би трябвало да се дадат предметите за разбор и оценка. Това давало опция на доста колекционери да подадат заявление, само че по този начин и да не стигнат до регистрация на предметите.

" Не е довършена процедурата. В закона има такава малка врата " кажи, че ще ги дадеш за разбор " и нали няма да... по този начин. Не разбирам в този момент за тази малка врата. Не е единствено той частен музей. Не е отстранена тази малка врата в закона ", акцентира министърът.

Запитан за какво частната сбирка на притежателя на " Нове холдинг " не е била проверявана до момента и имало ли е подозрение, че той нелегално има скъпи предмети, Банов отговори:

" Частната благосъстоятелност е неприкосновена. Описано е в Конституцията. Няма по какъв начин да я ревизираме ".

Междувременно вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че и в Министерство на вътрешните работи, и в прокуратурата непрестанно се получават сигнали против незаконната група, за чийто началник беше упрекнат Божков. Маринов отхвърли да оповести конкретика от тези сигнали, само че посочи, че всеки от тях се подлага на разбор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР