Впоследствие, през 1981 г., епизодът е преименуван на Междузвездни войни:

...
Впоследствие, през 1981 г., епизодът е преименуван на Междузвездни войни:
Коментари Харесай

25 май 1977 г. – Състои се премиерата на филма „Междузвездни войни”

Впоследствие, през 1981 година, епизодът е преименуван на „ Междузвездни войни: Епизод IV - Нова вяра ”. Забележителен със своите специфични резултати, ексцентрична постановка и научнофантастична история, филмът е един от най-успешните и значими продукции за всички времена. Режисьор и сценарист на американската галактическа опера е Джордж Лукас.

Действието се развива „ преди доста години в една далечна вселена... ”, когато група борци за независимост, известни като Бунтовническия съюз, възнамеряват да разрушат могъщата галактическа станция „ Звездата на гибелта ” - унищожително оръжие основано от злата Галактическа империя. Тези събития нарушават спокойния живот на младия фермер Люк Скайуокър, когато той получава тайните проекти на „ Звездата на гибелта ” пренасяни от два дроида.

След като Империята стартира грубо и унищожително търсене на дроидите, Скайуокър взема решение да придружи рицаря джедай Оби-Уан Кеноби в рискованото му начинание да освободи притежателя на дроидите - бунтовническия водач принцеса Лея Органа - и да избави галактиката.

Продуциран с 11 млн. $ и пуснат на 25 май 1977 година филмът печели 460 млн. $ в Съединени американски щати и 337 млн. $ оттатък океана, с което побеждава предходния рекордьор „ Челюсти ”, като най-печеливш филм за всички времена. Сред многото награди, които получава, са и шест номинации за „ Оскар ”, включително за Най-добра поддържаща мъжка роля на Алек Гинес и Най-добър филм.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития


1572 година — Григорий XIII е определен за папа.
1659 година — Ричард Кромуел се отхвърля от купата си Лорд-протектор (държавен глава) на Англия, което е начало на едногодишен републикански интервал в държавното ръководство.
1787 година — Във Филаделфия от 55 представителя на щатите е призната и подписана Конституцията на Съединени американски щати.
1848 година — Открит е първият в Съединени американски щати и в света повсеместен магазин.
1865 година — При детонация на склад за муниции в Алабама (САЩ) умират 300 души.
1869 година — Тържествено е открита постройката на Виенската държавна опера с " Дон Жуан " на Моцарт.
1872 година — Иларион Макариополски е определен за търновски митрополит.
1895 година — Писателят Оскар Уайлд е наказан от лондонския съд на две години каторжен труд за " извънредно непочтено държание с други лица от мъжки пол ".
1905 година — Основан е италианския Апелативен съд Лукезе-Либертас.
1907 година — Във Финландия за първи път в света дами вземат присъединяване в съвещание на Народното събрание.
1908 година — В България се организират избори за 14 Народно заседание, извоювани от Демократическата партия.
1915 година — Първата международна война: Приключва втората борба за Ипр, в която умират 105 000 души.
1919 година — По време на XXII си конгрес БРСДП (т.с.) се преименува на Българска комунистическа партия (т.с.) и приема курс към болшевизация.
1926 година — Ръководителят на украинското държавно управление в заточение на Украинската национална република, Симон Петлюра, е убит демонстративно на улица в Париж.
1933 година — Осъществен е първият полет на чехословашки изтребител-биплан Avia B-534.
1946 година — Йордания публично прогласява независимостта си от Англия и за крал е провъзгласен Абдула I.
1953 година — От университета в Хюстън стартира лъчение на първия ефирен канал в Съединени американски щати.
1953 година — Съединени американски щати прави първият си и единствен опит с артилерийски атомен снаряд.
1961 година — Програма Аполо: Президентът на Съединени американски щати Джон Кенеди излага пред Конгреса концепцията за галактическата стратегия Аполо — Човек на Луната.
1961 година — Кралят на Йордания Хюсеин се дами за повторно — с англичанката Антоанет Арвил Гардинър, която приема исляма и името Муна ал-Хюсеин (майка на настоящия крал Абдула II).
1963 година — В Адис Абеба (Етиопия) е учредена Организацията за африканско единение.
1963 година — Открит е язовир " Тополница ".
1972 година — В Москва е подписан Съветско-американски контракт за ограничение на системите за противоракетна защита (ПРО).
1978 година — Започва градежът на Народния замък на културата в София.
1979 година — Самолет МакДонъл Дъглас на американските авиолинии катастрофира по време на политане на летището в Чикаго, умират 271 пасажери на борда и двама души на земята.
1985 година — Бангладеш попада под ударите на тропически циклон, който лишава живота на към 10 000 души.
1986 година — Близо 7 милиона души вземат участие в самодейността Ръце към Америка за набиране на средства за гладните и бездомни хора в Съединени американски щати, образувайки линия през страната.
1994 година — В Русия след 18-годишно заточение се завръща писателят Александър Солженицин.
1995 година — В Босна и Херцеговина армията на самостоятелната Република Сръбска обстрелва струпали се младежи — умират 72 и са ранени 200 души.
1997 година — В Сиера Леоне с боен прелом е отхвърлен президента Ахмад Тежан Кабах и властта е взета от майор Джони Пол Коромах.
2001 година — Американците Шерман Бул (64 г.) и Ерик Вайхенмайър (32 г.) стават най-възрастният човек и първият кьорав човек, покорили връх Еверест.
2002 година — Самолет Боинг 747-200 на Китайските авиолинии се разрушава в Тайванския проток, умират 225 души.
2005 година — Българска национална банка пуска разменна монета от 50 стотинки.
2008 година — Космическият уред на НАСА " Феникс " каца сполучливо покрай северния полюс на Марс.
2009 година — Северна Корея организира втори нуклеарен опит, с което основава напрежение в интернационалната общественост.
2014 година - Се организират 8-те поред Избори за Европейски парламент (в 21 страни членки, останалите страни членки към този момент са дали своят вот в предходните дни сред 22 и 24 май). На 25 май България също взе участие в изборите за 3-ти поред път.

 

Obekti.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР