VPN услугите често се използват от престъпния контингент за различни

...
VPN услугите често се използват от престъпния контингент за различни
Коментари Харесай


VPN услугите често се използват от престъ


VPN услугите постоянно се употребяват от незаконния контингент за разнообразни акции
(снимка: CC0 Public Domain)

Съвместна интервенция на Европол и националните правоприлагащи органи на 10 страни докара до изключване от мрежата на известна VPN услуга. Според следствието, VPNLab.net постоянно е употребена от киберпрестъпници за разпространяване на вируси и образуване на офанзиви с рансъмуер.

В координираната акция са взели участие служби от Германия, Холандия, Канада, Чехия, Франция, Унгария, Латвия, Украйна, Съединени американски щати и Обединеното кралство, заяви. Деактивирани са 15 сървъра, хостващи запаси на VPNLab.net.
още по темата
Операцията е подкрепена от ръководения от Европол Европейски център за киберпрестъпления (EC3). В рамките на плана CYBORG са проведени повече от 60 координационни срещи и 3 присъствени семинара, в допълнение към даването на аналитична и експертна поддръжка.

VPNLab.net започва през 2008 година, стъпвайки на отворената система OpenVPN. Само за 60 $ годишно услугата предлага на своите консуматори и 2048-битово криптиране. Клиентите на доставчика могат да получат и двоен VPN – за по-голяма сигурност трафикът в такива мрежи минава през няколко сървъра, преди да доближи дестинацията си.

Според Европол, ползата на службите към VPNLab е зародил след многочислените споменавания на услугата в материали за следствия на активността на киберпрестъпници, включително масирани офанзиви със програмен продукт за криптиране на данни и искане на откуп (). Само съгласно украинската киберполиция, услугата VPNLab е била употребена при минимум 150 офанзиви.

В момента услугата е деактивирана, само че нейните притежатели и оператори към момента не са открити – може би разкриването им ще бъде подкрепено от разбор на данните, които са били отстранени от сървърите. Възможно е измежду клиентите на услугата да бъдат разпознати и други лица, забъркани в хакерски атаки.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР