Впечатляващи кадри документират потисничеството на чернокожите в Южна Африка по

...
Впечатляващи кадри документират потисничеството на чернокожите в Южна Африка по
Коментари Харесай

Как са живели чернокожите по време на апартейда?

Впечатляващи фрагменти документират потисничеството на чернокожите в Южна Африка по време на апартейда през 60-те години на 20 век. Техен създател е фотографът Ърнест Кол, който е роден през 1940 г. в непосредственост до Претория. 

Неравностойното състояние на живеещите в беднотия деца и младежи, които не разполагат с съответен достъп до уместно обучение, е във фокуса на работата на създателя. На горната фотография възпитаници са коленичили на пода в учебно заведение, с цел да пишат. Причината е, че управляващите не са оборудвали съответно учебните заведения за чернокожи в сегрегираната система.

" Къщата на робството "

Работата на Кол за първи път ще бъде показана в огромна галерия в Германия - в град Ешборн. Тя е озаглавена " Къщата на робството " и е базирана на едноименната илюстрована книга на фотографа от 1967 година.

Наскоро книгата бе преиздадена. В нея се виждат и мизерните условия на превоза за чернокожите по време на апартейда.

Влак за чернокожи в Йоханесбург по време на час пик.Снимка: Ernest Cole/Magnum Photos

Расовата сегрегация в Южна Африка стартира още при започване на 20-и век. През 40-те години тя се постанова като властническа система на ръководство, в която бялото население, което произлиза от Европа, е сложена в закона над всички останали.

Апартейдът завършва през 1994 г. с демократична промяна на държавното управление. В резултат от нея Нелсън Мандела, който е прекарал десетилетия в пандиза, става президент на страната.

Снимка: Ernest Cole/Magnum Photos

Репресиите включвали регулярни инспекции на паспортите без мотив, както е показано на горната снимка на Ърнест Кол. Често инспекциите били придружавани и от унизителни претърсвания.

Репресиите над чернокожото население в ежедневието били широкоразпространени. Забранено било даже сядането на скамейка в парка, в случай че тя е непокътната за белите поданици.

" Само за европейци ", написа върху тази скамейка, на която седи бяла жена.Снимка: Ernest Cole/Magnum Photos

Когато през 50-те години държавното управление разделя просветителните институции по отношение на цвета на кожата, Ърнест Кол напуснал учебно заведение на 17-годишна възраст и почнал да снима за разнообразни печатни издания. Той умира от рак през 1990-а. Кол е едва 49-годишен. Последните години преди гибелта си надареният фотограф прекарва в беднотия в Ню Йорк.

Изложбата  " Къща на робството " може да бъде забелязана в The Cube в Ешборн от 2 юни - 17 септември 2023 година. 

***

Припомнете си и тази изложба за живота на Нелсън Мандела: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР