Войници от Националната гвардия на САЩ започнаха да пристигат на

...
Войници от Националната гвардия на САЩ започнаха да пристигат на
Коментари Харесай

Войници от Националната гвардия на САЩ охраняват мексиканската граница

Войници от Националната армия на Съединени американски щати започнаха да идват на границата с Мексико, до момента в който държавното управление разисква по какъв начин да се оправи с незаконната имиграция, съобщи Асошиейтед прес.

 Националната армия на Съединени американски щати се състои от бойци в запаса Националната армия на Съединени американски щати се състои от бойци в запаса © Българска телеграфна агенция
Губернаторите на щатите Аризона, Ню Мексико и Тексас дадоха обещание да изпратят 1600 бойци от щатските подразделения на Националната армия за защита на границата в отговор на настояването на президента Доналд Тръмп, който счита, че незаконното прекосяване на мигранти през границата и престъпността, съпътстваща имиграцията, са прераснали в рецесия, която изисква неотложно решение.

Граничните щати ще обезпечат общо близо половината от поисканите от президента 4000 бойци. Единственият граничещ с Мексико щат, който не е заречен да изпрати войски, е Калифорния, отбелязва АП. Губернаторът на Калифорния Джери Браун е член на Демократическата партия, за разлика от сътрудниците си републиканци в Тексас, Аризона и Ню Мексико. Браун нееднократно се е сблъсквал с Тръмп във връзка с имиграционната политика.

 © Българска телеграфна агенция
Според федералния закон, на който Тръмп се базира в прокламацията си с искане Националната армия да се включи в защитата на границата, губернаторите, които изпратят бойци, ще запазят командването и контрола си над своите щатски членове на армията, а федералното държавно управление ще поеме финансирането им.

Мексико ще преразгледа двустранното си съдействие със Съединени американски щати, в това число в региона на търговията и сигурността, поради зародилите двустранни разногласия, разгласи външният министър Луис Видегарай, представен от Франс прес.

Той посочи, че към този момент президентът Енрике Пеня Нието не е взел никакво решение.

Начинът на изложение на Тръмп, тонът с който приказва за мексиканците, имат значение, отразяват се на връзките и не можем постоянно да резервираме безмълвие, акцентира мексиканският външен министър.

Президентът на Съединени американски щати желае да употребява Националната армия за защита на границата, до момента в който бъде реализиран прогрес по предлагането му за създаване на гранична стена, което към този момент е блокирано в Конгреса.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР