Войната в Украйна ще бъде дълга. Toва заяви заместник-министърът на

...
Войната в Украйна ще бъде дълга. Toва заяви заместник-министърът на
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Авиацията ни не е приземена

" Войната в Украйна ще бъде дълга. " Toва съобщи заместник-министърът на защитата Йордан Божилов в ефира на Българска национална телевизия.

Той преглежда решението на Народното събрание за помощта за Украйна от два съществени аспекта - ремонта и потенциала. Министерство на защитата ще направи всичко допустимо да извърши решението на Народното събрание. Имаме 7 завода, които са профилирани в разнообразни действия и имат разнообразни системи.

Според него страната би трябвало да се бори и против хибридните и хакерски атаки. За България е доста значимо да има авиация, тъй като защитата на въздушното пространство изисква тази благоприятни условия, настоя Божилов.

Той увери, че българската авиация не е приземена, а задачата на МО е да се употребяват актуалните изтребители оптимално дълго време, до момента в който дойдат изтребителите Ф-16. Трябва да имаме самолети наложително, защото сме външна граница, посочи Божилов.

Той призна, че най-големият проблем е, че поддържаме остаряла руска техника. Вървим към придобиване на нова техника, нови самолети и ще желаяме поддръжка от механически средства, с които сега не разполагаме, с цел да може да кажем, че българската територия е предпазена, увери Божилов.

Той изясни, че във вчерашния Ден на армията желанието е било да се покаже армията като част от нашето общество, а не да се показва въоръжението и руските системи, което в актуалната конюнктура не е добре. В обстановка сме на усилена зоркост, доста от поделенията дават повече наряди, има повече учения и повече военнослужещи са ангажирани в техните военни действия, разясни Божилов.

Усилваме и нашите отбранителни качества с нашите съдружници. Очаква се в близко бъдеще да дойдат италианци и един боен контингент от Албания. Бойната група ще бъде сглобявана на полигон Ново село.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР