Войната в Украйна със сигурност ще доминира на предстоящата среща

...
Войната в Украйна със сигурност ще доминира на предстоящата среща
Коментари Харесай

Опасното влияние на Русия в Африка

Войната в Украйна сигурно ще господства на идната среща на върха на НАТО в Мадрид, Испания, която ще се организира тази седмица. Лидери на страни-членки подтикват западния алианс да обмисли и по какъв начин наемниците, свързани с съветския президент Владимир Путин, популяризират въздействието на Москва в Африка, съобщи news.bg.

Като хазаин на срещата на върха, която се организира от вторник до четвъртък, Испания желае да подчертае близостта си до Африка, защото лобира за по-голямо внимание върху южния фланг на Европа в нов документ, очертаващ визията на НАТО за провокациите и дилемите му в региона на сигурността.

Позицията на Испания за засилен фокус върху " юга " се споделя от Англия, Франция и Италия.

Според тях провокациите пред сигурността в Африка произтичат от Путин, явно надъхан да възвърне имперската популярност на Русия, както и от експанзивния Китай. Русия закупи известност с помощта на наличието на своите наемници в района Сахел, полузасушлива простор, разпростряла се от Сенегал до Судан, която страда от политически спорове, тероризъм и суша.

" Всеки път, когато се срещам с министрите на НАТО, поддръжката на съдружниците е цялостна заради неустойчивостта, която виждаме по южните граници на алианса и изключително обстановката в района Сахел сега ", сподели испанският външен министър Хосе Албарес.

Кремъл отхвърля връзки с групировката " Вагнер ", която има възходящо наличие в Централна и Северна Африка и Близкия изток.

В Мали бойците на " Вагнер " запълват празнотата, основана от напускането на някогашната колониална мощ Франция. В Судан предлагането на Русия за стопански съюз ѝ завоюва обещанието за военноморска база на Червено море. В Централноафриканската република бойците на " Вагнер " пазят златните и диамантените мини на страната. В подмяна Путин получава дипломатически съдружници и запаси.

Френският президент Еманюел Макрон от дълго време приканва за " по-голямо присъединяване " от страна на НАТО в района Сахел. Сега, когато " Вагнер " се реалокира в Мали, френските управляващи подчертаха, че наемниците са упрекнати в нарушавания на човешките права в Централноафриканската република, Либия и Сирия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР