Войната означава неочаквана печалба. Големи и малки компании в областта

...
Войната означава неочаквана печалба. Големи и малки компании в областта
Коментари Харесай

Politico: Путин - най-добрият продавач на F-35 за всички времена

Войната значи непредвидена облага. Големи и дребни компании в региона на защитата се стремят да получат своя дял от раздутите бюджети в Съединени американски щати и в чужбина, провокирани от нахлуването на Русия в Украйна.

Очаква се този блян към парични средства да породи напрежение сред по-утвърдените отбранителни компании и по-младите новаци, до момента в който Пентагонът и съдружниците му умуват по какъв начин да разпределят средствата за Украйна.

Администрацията на Байдън разгласява през днешния ден настояването си за бюджет за фискалната 2023 година пред Конгреса и се чака да изиска 773 милиарда $ за Пентагона - с 30 милиарда $ повече от тазгодишния размер. Това е в допълнение към признатата този месец спомагателна незабавна помощ за Украйна в размер на близо 14 милиарда $.

В същото време бойните дейности в Украйна и възобновените закани от страна на Русия накараха съдружниците от НАТО Англия, Германия, Белгия, Румъния, Италия, Полша, Норвегия и Швеция да обещаят да изразходват средства доста над плануваните нива.

Компаниите от отбранителната индустрия и техните лобисти виждат това и блъскат по вратите на Капитолия, с цел да продават повече изтребители, ракети, стрелково оръжие, безпилотни апарати и технологии за събаряне на противников самолети.

" За отбранителната промишленост още веднъж настъпиха щастливи дни. Когато бюджетът за защита се усилва, това нормално подвига всички платна в промишлеността ", споделя Лорен Томпсън, основен действен шеф на института Лексингтън и съветник в региона на отбранителната промишленост, на който заплащат и Boeing, General Dynamics, Lockheed Martin и Raytheon Technologies.

Политико беседва с четирима души, които са или вътрешни хора в промишлеността, или лобисти, само че те желаеха анонимност, с цел да не нарушат съглашения с работодатели и клиенти. Според тях отбранителната промишленост пристъпва към офанзивата от всички ъгли, като насрочва срещи с военните програмни офиси, осведоми законодателите и чиновниците на Капитолия и се пробва да разбере по какъв начин може да поддържа Пентагона.

F-35 в нахлуване

Германия зашемети наблюдаващите този месец, когато даде обещание да закупи до 35 изтребителя F-35 от Lockheed Martin. Сделката беше първото огромно изказване в региона на защитата, откогато канцлерът Олаф Шолц даде обещание военни вложения в размер на 100 милиарда евро в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Преди известието Германия обмисляше или композиция от Boeing F/A-18 Super Hornet и Eurofighter Typhoon, или F-35. Години наред Германия обмисляше опциите си по какъв начин да размени флотилията си от Tornados.

Германците се колебаеха дали да закупят F-35, защото това щеше да разстрои френско-германския защитителен съюз, който създава бъдещата бойна въздушна система, планувана да влезе в деяние през 2040 година Но сегашното надви над бъдещето, когато Владимир Путин нахлу в Украйна.

" Има единствено един отговор на експанзията на Путин: единение в НАТО и надеждно въздържане. Точно заради тази причина решението за F-35 няма друга опция ", съобщи началникът на немските Военновъздушни сили генерал-лейтенант Инго Герхарц.

Решението е следващата победа за Lockheed Martin, защото поръчките от Европа не престават да валят. Изведнъж една от най-злокобните оръжейни системи на актуалната ера в този момент е най-търсената в света.

Финландия и Швейцария избраха F-35 през 2021 година, с цел да заменят своите самолети. Финландците избраха F-35 пред Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon и Saab Gripen.

Швейцарците също избраха F-35 пред Super Hornet, Rafale и Typhoon, макар че Народното събрание на страната към момента следва да подпише договорката.

" Очакваме с неспокойствие да работим с нашите сегашни и бъдещи клиенти, с цел да отговорим на техните потребности в региона на националната сигурност ", съобщи пред " Политико " говорителката на Lockheed Martin Кайлин Шмеер.

Възможно е да има още поръчки. Чешката република ще се нуждае от нов флот от изтребители, когато договорът ѝ за наем изтече през 2027 година Двата съществени участника в търга са Saab JAS-39C/D или новите модели E/F, и Lockheed Martin, който предлага или изтребителите F-16V Block 70/72, или F-35.

Путин е " несъмнено най-хубавият продавач на F-35 за всички времена ", споделя Ричард Абулафия, ръководещ шеф в AeroDynamic Advisory.

Закупуването на изтребители постоянно е било метод за развиване на стратегическите връзки, само че неотдавнашните обещания за закупуване на F-35 довеждат този метод до нови крайности, споделя Абулафия.

Една от пречките, пред които са изправени както американската, по този начин и европейската отбранителна промишленост, са рестриктивните мерки във веригата за доставки. Например, пазарът на F-35 " ясно се движи към [производство] на 200 [самолета] годишно, само че [Lockheed Martin] сподели, че в действителност не можем да създадем повече от 156 за идващите няколко години ", сподели Абулафия.

В Съединени американски щати на Капитолийския рид към този момент се води борба против хипотетичното редуциране на разноските за F-35 в настояването за бюджет за фискалната 2023 година, което Пентагонът би трябвало да разгласява през днешния ден. Членовете на Joint Strike Fighter Caucus упорстват президентът Джо Байдън да преразгледа намаляването на покупките на F-35 от 94 самолета, какъвто беше досегашният проект за фискалната 2023 година, на 61 самолета. Bloomberg първи заяви за съкращаването на бюджета за F-35.

" С нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна е по-критично от всеки път да продължим да влагаме в нашите възпиращи и отбранителни качества ", пишат съпредседателите на Joint Strike Fighter Caucus в писмо от 17 март, получено от POLITICO. Групата е ръководена от представителите на Конгреса Джон Ларсън (Д-Коннектикът), Майк Търнър (Р-Охайо), Марк Вейси (Д-Тексас) и Крис Стюарт (Р-Юта).

Зареждане на запасите

Войната на Русия в Украйна даде нов живот на десетилетните противотанкови ракети Javelin и противовъздушните ракети Stinger. Латвия, Литва, Естония, Нидерландия и Германия изпратиха на Украйна хиляди от своите създадени в Съединени американски щати ракети, а Съединени американски щати също непосредствено трансферират свои.

Тези колета сътвориха ново търсене за попълване на оръжейните ресурси както за Съединени американски щати, по този начин и за европейците, и Пентагонът търси способи да отговори на това търсене.

Сега законодателите упорстват Министерството на защитата бързо да попълни запасите от оръжия, а на Капитолийския рид даже се чуват претенции за основаване на идващ модел Stinger, който да може да бъде въведен на въоръжение в границите на три години. Председателят на Камарата на представителите на въоръжените сили Адам Смит (D-Вашингтон) и членът на Камарата Майк Роджърс (R-Алабама) упорстват Министерството на защитата да се концентрира върху новия план и обявиха, че може да трансферират пари в бюджета, с цел да се даде старт на напъните тази година. Raytheon и Lockheed евентуално ще се състезават за новия план.

Този месец Конгресът отпусна 3,5 милиарда $ изключително финансиране за военните, с цел да се попълнят запасите от оръжия, изпратени в Украйна, в това число хилядите ракети Javelin и Stinger. Lockheed Martin и Raytheon Technologies в партньорство създават Javelin, а Raytheon прави Stinger.

Според двама души, осведомени с разискванията, Lockheed Martin може да употребява лични средства, с цел да усили производството на Javelin.

Законодателите упорстват Пентагонът да форсира индустриалните линии и бързо да размени намаляващите муниции, като удвои настояването на администрацията на Байдън за 1,75 милиарда $ за попълване на военните ресурси. На Капитолийския рид има доста опасения по отношение на това какъв брой бързо могат да бъдат попълнени запасите от ракети.

Най-големият републиканец в сенатската комисия по въоръжените сили, Джим Инхоф от Оклахома, сигнализира по време на чуване във вторник, че боеприпасите са " прекомерно малко в предпочитаните театри " и настоя за " еднократни вложения " за разширение на производството.

" Нямаме потенциал да произвеждаме задоволително муниции и боеприпаси в границите на времето, което сме отделили ", сподели Инхоф. " Изпращаме хиляди ракети Stinger в Украйна, а нямаме даже гореща индустриална линия ".

Въпреки че Конгресът обезпечи задоволително парични средства за всички тези старания, водещите законодатели в региона на защитата алармираха, че са повече от подготвени да дават на Пентагона още повече средства и бюджетна еластичност, с цел да приключи работата.

" Те към този момент разполагат с запаси. Ако се нуждаят от повече, могат да се върнат при нас ", съобщи пред кореспонденти ръководителят на Сената по въоръжените сили Джак Рийд (окръг Колумбия). " Мисля, че ще бъдем доста отворени за това. "

" Те го схващат. Не биха желали да кажат: " Ние сме в подготвеност, само че нямаме никакви ресурси, тъй че шанс, момчета ", сподели Рийд, като добави: " Това не е нещо, което мисля, че някой министър на защитата или началник желае да каже на бойците. "

Битка за безпилотните апарати

Първите триумфи на въоръжени дронове в Украйна, като турския Bayraktar, дружно с неотдавнашната вест, че Съединени американски щати изпращат 100 системи Switchblade на AeroVironment, провокират бясно съревнование измежду локалните производители на дронове - и други, които създават технологии за свалянето им.

Докато одобрените отбранителни компании ще импулсират програмните офиси на Пентагона за финансиране, компаниите без мощни военни връзки ще разчитат на законодателите, което може да докара до смесени резултати. Очаквайте Пентагонът да изиска поредност от нараствания на бюджета за съответен план, с цел да се оправи с пропуските, сподели един от вътрешните източници, осведомен с методите.

Законодателите признават незабавната потребност от нови технологии, както и провокациите, свързани с навлизането на пазара на отбранителни артикули, и се обръщат към новаторските компании в своите региони, като ги питат по какъв начин да доставят съществуващите си артикули в Украйна, сподели втори човек, осведомен с диалозите.

Базираният в Лос Анджелис дилетант Epirus е създал микровълново оръжие, предопределено за носене от безпилотен летателен уред, който може да смъква други дронове. Технологията генерира лъч от микровълни, който претрупва електрониката и кара вражеските дронове да падат от небето.

Компанията се обръща към бойните командвания на Съединени американски щати, законодателите и чиновниците на Капитолия, с цел да ги убеди, че Пентагонът би трябвало да преработи бюджетния развой, с цел да подсигурява, че новаторските технологии доближават до бойното поле, съобщи представителят на Epirus Андрю Уоргофчик.

Вместо да поеме по обичайния път, при който компанията си обезпечава финансиране от Министерството на защитата, с цел да създаде артикул, Epirus употребява парите, които е събрала от вложителите, с цел да потвърди, че нововъведенията не би трябвало да лишават десетилетия, счита Уоргофчик.

Той показва, че в бюджета на армията за фискалната 2022 година са добавени 374 млн. $ за битка с дребни безпилотни летателни апарати. Той предизвести, че финансирането може да отиде за съществуващи системи, които не са оборудвани за противопоставяне на опасността.

Стратегията е друга за Dedrone, основаната в Сан Франциско компания за битка с дронове, която употребява хардуер и програмен продукт за разкриване на обекти във въздушното пространство, установяване какво е противников дрон, спиране на информационната връзка сред вражеския дрон и неговия водач и спиране на GPS сигнала. Компанията към този момент продава технологията си на четири от седемте страни от Г-7, в това число на Съединени американски щати, и счита, че актуалните ѝ клиенти ще продължат да купуват от производители, от които са купували и преди, съобщи пред " Политико " основният изпълнителен шеф Аадитя Девараконда.

Девараконда съобщи, че екипът му получава пет пъти повече запитвания, в сравнение с преди нахлуването на Русия в Украйна. Много от въпросите, които Dedrone получава от държавните управления на Съединени американски щати и Европа, са свързани с лимитираната верига за доставки. Може ли съществуващият снабдител да посрещне търсенето в границите на избран интервал на доставка?

Друга спънка, с която се сблъсква Dedrone, е, че доста от съдружниците и сътрудниците от НАТО до момента не са купували авангардни технологии.

" Те се пробват да схванат какво е уместно за тях ", споделя Девараконда.

Междувременно основаният в Сан Диего производител на безпилотни самолети General Atomics, който конструира Reaper, твърди, че има огромен интернационален пазар за неговите безпилотни летателни апарати, само че Държавният департамент спъва този взрив в производството.

Компанията не е сигурна дали съветското навлизане в Украйна ще усили желанието на държавното управление на Съединени американски щати да изнася безпилотни апарати за съдружници. Компанията продължава всекидневно да беседва с сегашни и евентуални клиенти, съобщи представителят на General Atomics Aeronautical Systems Марк Бринкли.

Бринкли съобщи, че " доста страни ", които се интересуват от закупуването на американски безпилотни апарати, получават отвод или тези поръчки са блокирани при разглеждането им от държавното управление. Ако това продължи, страните ще продължат да се обръщат за помощ към Китай и Турция.

Държавният департамент не е одобрил евентуални продажби на дронове на Индонезия, Мароко, Полша, Катар и Тайван.

" Недоумение буди фактът, че Съединените щати са подготвени бързо да дават високоефективни изтребители и бойни хеликоптери, а в това време разрешават полемиките за безпилотните летателни апарати да бъдат замразени. Това изпраща сигнал до доста от нашите " съдружници ", че в действителност не ни е грижа за възходящите закани, пред които сме изправени ", сподели Бринкли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР