Войната на Русия срещу Украйна прави координацията ни с България

...
Войната на Русия срещу Украйна прави координацията ни с България
Коментари Харесай

Новият посланик на САЩ у нас със силни думи за България

" Войната на Русия против Украйна прави координацията ни с България по-важна от всеки път. "

Това съобщи номинираният за нов дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мъртън, по време на чуването си пред Комисията по външни връзки към Сената. Това стана близо половин година откакто американският президент Джо Байдън разгласи кандидатурата му за поста на Херо Мустафа. На чуването Мъртън, беше дружно с жена си Сюзън, и показа цели на мандата си, който е с дълготрайност от 3 години.  
-->
Посланикът похвали страната ни, че откогато е влезнала в НАТО през 2014 година непрекъснато демонстрира своята отдаденост към алианса, като е предоставила военни и е понесла човешки загуби в Ирак и Афганистан. Той означи, че България сега е приела интернационална група на НАТО, която включва и американски бойци.

" България е приела е над 145 хиляди бежанци от Украйна, изцяло поддържа глобите против Русия и през ноември Народното събрание на България гласоподава за военна помощ на Украйна ", означи Мъртън.

По отношение на Черно море в подтекста на войната, Мъртън съобщи, че Съединени американски щати работят с българските военно морски сили, с цел да можем да защитим морето си.

" Трябва да работим с всички страни в региона на Черно море, с цел да подсигурим, че комерсиалната активност ще продължи да работи ", сподели Мъртън, представен от " 24 часа ". Той добави, че ако  бъде определен за поста ще продължи да оказва помощ в битката на България да пребори въздействието от Русия.

" България е подхванала и стъпки за енергийна диверсификация, изключително откакто Русия спря доставките на природния газ през април. Завършването на интерконектора с Гърция, който експортира газ от Азербайджан, беше огромно достижение в този подтекст. Ние ще продължим да работим дружно в тази тенденция, в случай че имам шанса да бъда определен. Ще продължа неуморно да строя достиженията на моите прародители и да подкрепям трайни връзки с България и да бъда гласът на целите на Съединени американски щати ", съобщи Мъртън. 

По-късно на въпрос за енергийната сигурност посланикът удостовери, че Съединени американски щати работят с българските власти върху диверсификацията на енергийни източници.

" Доколкото зная все още те не получават никакъв съветски газ, което е добре. Русия го спря през април. Ако бъда определен, ще вземам участие и в работата по нуклеарната мощ, по какъв начин могат да го доразвият ", разгласи дипломатът.  Кенет Мъртън добави, че Съединени американски щати са финансирали проучване за 300 хиляди $ в България, което би трябвало да помогне на управляващите в София да изследват вариантите за по-малки модуларни реактори, както и за ресурсите за към този момент съществуващите реактори.

" Към момента тези запаси идват от Русия, само че „ Уестигнгхаус “ може да бъде източник ", смята американският посланик.

Той приказва и за времето си като дипломат в Хаити.

" Времето ми като дипломат в Хаити, където съм се сблъсквал с едни от най-лошите естествени бедствия в историята ни, холера и вихър, ми дадоха опция да показвам богат набор от умения в дипломацията ", съобщи още първоначално Мъртън. Той благодари на президента Байдън и отдели внимание на съпругата си Сюзън и дъщерите им.

" Съпругата ми ме е придружила по време на кариерата ми, като 3 пъти в Хаити. Аз и фамилията ми имаме честат да представляваме Съединени американски щати за 20 от 30-те ми години във Външното министерство. За 6 от тези години съм бил в две доста разнообразни страни. Ако бъда определен, мисля, че ще пренеса доста опит в България ", означи Мъртън. Той добави, че американските поданици и хората в посолството ще бъдат най-важната му отговорност. 

Освен Мъртън комисията по външни връзки на Сената оценяваше и претендентите за посланици в Естония, Латвия, Чехия, Сейшелите и представителя в Африканския съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР