Войната между сърби и хървати след разпадането на Югославия беляза

...
Войната между сърби и хървати след разпадането на Югославия беляза
Коментари Харесай

"Убий сърбина" на Великден: Хърватски фенове провокират с шествие в гранично село

Войната сред сърби и хървати след разпадането на Югославия беляза най-новата история на Балканския полуостров. Въпреки че спорът завърши през 1995 година, напрежението сред двете етнически групи продължава да съществува и до през днешния ден и да " избива " около емблематични дати и на исторически места.

Като в хърватското Борово село на границата сред двете страни. Тази година православният Великден, който се чества от сърбите, се падна на 2 май - датата на едно от кървавите основни сражения във войната. През 1991 година сръбски въоръжени доброволчески отряди убиват 12 хърватски служители на реда в селото. За командири на акцията са посочвани локалният гражданин Вукашин Шошкочанин (починал след удавяне няколко дни по-късно) и някогашният депутат в сръбския парламент и водачът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел, който беше оневинен от Международният углавен арбитражен съд за някогашна Югославия в Хага през 2016 година



И до през днешния ден паметта на жертвите се празнува от локалните управляващи, а постоянно по този мотив в Борово село идват и почитатели на разнообразни футболни тимове. Сред тях преди дни беше и групата " Бед блу бойс " - едни от най-крайните ултраси на " Динамо " Загреб.

Освен че " подариха " на Борово село трогателен графит с имената на починалите, хърватските почитатели съумяха в типичния си жанр да нарушат спокойния живот. Те минаха през улиците, скандирайки " Убий сърбина " и пеейки националистически песни, в които се приканва към кръвопролитие. Ултрасите бяха конвоирани от полицията, само че и това не спря провокациите им.

Местните хърватски управляващи обявиха, че по записи от камери са разпознали лицата и те ще дават отговор за постъпката си. " Полицията не свърши работата си като хората и не резервира публичния ред. Ще търсим виновните за този случай. Шествието е траяло километър и половина. Няма по какъв начин това да се размине. Ще желая оставките на всички, които носят отговорност. Как да се усещаме сигурни, в случай че хърватската полиция разрешава такова нещо? ", съобщи кметът Зоран Бачанович.

Борово село и военните дейности в него се поясняват друго от двете страни в спора. Според сърбите, хърватските служители на реда са убити в опит да бъдат предпазени животите на локалното население, което е бранело сръбското знаме. Според хърватите експанзията е била ненужна, а починалите са изпълнявали собствен дълг към нововъзникналата страна.

Днес в Борово село живеят повече сърби - близо 90% от популацията. Хърватите са едвам 7%.

Военните дейности в обитаемото място се развиват на фона на тежката окупация на прилежащия огромен град - Вуковар, траяла 87 дни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР