Война за контрол върху контрабандата на гориво по време на

...
Война за контрол върху контрабандата на гориво по време на
Коментари Харесай

Труд: Четвърт век след разстрела на Васил Илиев се появи основна версия за ликвидирането му

Война за надзор върху контрабандата на гориво по време на югоембаргото. Той се готвел да спре кранчето на зараждащата се по това време полицейска мафия, почнала да печелели милиони от противозаконната търговия от началото 90-те години на предишния век, пише Труд бг.

Това е най-разпространената версия за убийството на създателя на ВИС-2 Васил Илиев, която споделят и негови близки от епохата на “борческите групировки ”. Има и няколко други версии, само че към този момент 25 години за нито една от тях не са открити доказателства.
На 25 април 1995 г. патрони обезглавяват империята ВИС. Те настигат Васил Илиев в мерцедеса му, до момента в който отива към ресторант “Мираж ”, станал прочут като “щабът на борците ”.

Минути след убийството суматоха обгръща всички от групировката. Никой не има вяра, че някой се е осмелил на посегне на индивида, от който тогава треперят освен притежателите на кварталните магазинчета, само че и елементарните българи.

Минали са 5 години и половина от 10 ноември 1989 г. и България към този момент е страната на спортните екипи, златните ланци и бухалките, която се ръководи от някогашните “олимпийски вяра ” по битка, джудо, самбо, карате и всевъзможни силови спортове.

Рекетът процъфтява, полицията или я няма, или не се намесва, с цел да не я обвинят, че още е милиция.

Какво е повода за убийството на индивида, считан за най-страшния в страната? Останалите малко на брой някогашни негови приятели са безапелационни, че югоембаргото, от което империята на Васил Илиев прави големи пари, е причина за разстрела му.

Към незаконното изнасяне на гориво има интерес освен той. С незаконната активност са заети и висши служители на реда, които също отделят от припечелено да спонсорират партии, както и ВИС. Борецът обаче им пречи. Той е привикнал да е №1 и всички да се преценяват с него.

Война сред неговите бойци и полицията въобще не е нужна на политиците. Още по-малко е нужен скандал, който да изкара на бял свят метода, по който те и партиите им заработват милиони. Горивото се изкарва по посока на Югославия с цели цистерни с влакове и камиони.
Васил Илиев желал да държи монопол над подземния свят, което му изяло главата.
От 1992 до 1995 г. контрабандата е в разгара си. И до момента остава мистерия епизод с отряда на баретите на Калотина. При странна акция на командосите, един от тях се увлича и минава нелегално границата.

Той е арестуван на сръбска територия и цяло денонощие не е известна ориста му. Говори се, че го разпитвали за контрабандата и това не е инцидентно.

Полицаи са безапелационни, че сътрудниците им от най-силовия отряд, съпровождат цистерни с гориво, прехвърляни в Югославия. Зверските ограничения за сигурност не са инцидентни. Васил Илиев не желал конкуренция и се зарекъл, че ще има война, само че никой през главата му нямало да вози противозаконното гориво.

Но освен това е можело да се окаже съдбовно за него. Чували са го да споделя, че не желае милионите, би трябвало му цялостна власт. Посяга да постави ръка на всичко – хазарта, проститутките, опиатите.

Овладява напълно производството и износа на компактдискове, трансформира ги в главен експортен продукт и подрежда България преди всичко в черния лист на света на пиратски дискове.

Босът на ВИС-2 взе участие и в изкупуването на череши, манатарки, орехи и слънчогледово семе. Превзема всички борси и стокови тържища. Купува фабрики, хотели, протяга ръка даже на манастири, които прави свои секрети места за среща с приятели. Държавата обаче не реагира. Партиите прибират своя рекет от рекетьор №1 и не се намесват.

Преди да бъде погубен, Васил Илиев е на върха, за благоволението му се борят политици, хора на изкуството, публицисти. Зад гърба му стартират да се кроят проекти за премахването му.

Още повече, че зад конкурентните контрабандисти на гориво стои и сръбската мафия. От Белград и Пожаревац диктуват доставките на петролни артикули и акцизни артикули и търсят не толкоз мощни и независими снабдители като висаджиите.

Като аргументи за изтезанието на Васил Илиев тогава се загатват неизпълнени сделки, за които е авансово. Поръчката се дава на конкурентна българска формация, а този, която не я е извършил, би трябвало да заплати с кръв.

Убийството остава неразкрито. Версиите са доста, само че тази за югоембаргото наподобява най-достоверна. Приятели на Васил Илиев и до момента са уверени, че поръчката е пристигнала откъм западната ни граница, дружно с картечния револвер “Заги ” – хърватско произвеждане. Други обаче считат, че и поръчителите, и убийците са нашенци, а “Заги ” е подхвърлен наоколо, с цел да прати следствието в неверна посока.

Създават ВИС в зората на демокрацията
Групировката ВИС е основана по-малко от 2 г. след демократичните промени в България. Президентът й Васил Илиев е някогашен играч по битка и никой през 1991 г. и не допуска, че тя ще се трансформира в империя.

От уставния капитал 50 000 лв., Илиев внася 49 000 лв., а другите 1000 лв. са дадени от Пламен Тимев-Ганди. Акционери още са Николай Цветин и братът на Васил – Георги Илиев.

Основният контингент са млади състезатели от “Олимпийски очаквания ”, както и другари от сладкарница “Магурата ” до НДК, където с години върви търговия на черно с екипи, маратонки и валута.

ВИС-1 е охранителна компания, която поема да пази дребни обекти – изначало даже сергии на Женския пазар. Ако стопаните им откажат, идват едри момчета с бухалки, трошат стъкла и глави.

По същата скица се разкриват клонове из страната, а по-късно групировката става застрахователна компания ВИС-2.

Знаковите висаджии през годините са Николай Цветин, Чавдар Писарски, Димитър Димитров-Маймуняка, Боян Петракиев-Барона, Румен Маринов-Нарциса, Злати Златев-Златистия, Косьо Самоковеца и Мето Илиянски. Дори несебърският необут Митьо Очите е почнал кариерата си като гард във ВИС-2. Групировката продължава да съществува и след 2005 г., когато е погубен братът на Васил Илиев – Георги.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВс

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР