Вой на квичащи домашни свине и пушек от скари.Това завари

...
Вой на квичащи домашни свине и пушек от скари.Това завари
Коментари Харесай

В село Априлци Коледата дойде

Вой на квичащи домашни прасета и дим от скари.

Това завари екип на „ Марица " в няколко двора на пазарджишкото село Априлци през вчерашния ден преди обяд.

Часове преди приключване на крайния период за непринудено умъртвяване на свинете от така наречен „ заден двор ", частните стопани в селото изпълняваха съзнателно разпорежданията на Областната епизоотична комисия за разпродажба на животните.

„ Чухме за тази чума и взехме решение да си заколим прасето. Вместо да ни го вземе страната и да го зарови, по-добре да го изядем на скарата на мезета или да бутнем месото във фризера ", безапелационен е 39-годишният априлчанин Димитър Йосифов, който таман приключваше с „ хирургията " на 60-килограмовия си домакински любим, когато нашият екип влезе в двора му.

Неговата брачна половинка Богданка отхвърля някой да е натискал фамилията им да заколят прасето.

„ Това са 300-400 лева Да ги хвърлим ли тези пари? По-добре ние да си изядем месото ", споделя тя.

Богданка твърди, че тя и брачният партньор <210> са безработни и са разчитали на прасето да изкарат зимата, само че африканската чума е трансформирала проектите им.

Само на метри от тази къща сутринта е заклано друго домашно прасе - много по-голямо.

Участниците в „ свинското заравяне " ни посрещат с първите подготвени мезета - от ушетата и зурлата на добичето.

Касапинът е и притежател на закланото прасето.

„ Чухме по малкия екран за тази чума. Какво да вършим, като са споделили, че би трябвало да го колим… Това е ситуацията. Имаме си фризер, пристигна му времето да се употребява ", споделя 41-годишният Димитър Асенов. Той и фамилията му съжаляват единствено, че измежду лято няма по какъв начин да станат суджуците.

Неговият комшия Костадин Георгиев също е заклал прасето си. И като останалите, на които гостува нашият екип, споделя, че отглежда всяка година по една свиня, която служи за прехранване на фамилията му през зимата.

„ Доброволно го заклахме. По-добре да го изядем ние, в сравнение с тези, с белите престилки да дойдат и да ни го вземат ", уверен е Костадин.

На излизане от вкъщи му срещаме инцидентно на улицата кахърна баба Иванка.

Тя е вдовица. Синът и фамилията му живеят от години във Франция. След като научили, че тази година Коледата в Априлци ще бъде още при започване на август, те тръгнали към родния си дом, с цел да оказват помощ на вуйна Ваня за „ оправянето " на свинчето.

„ Как да си го заколя? То е малко. Има-няма 80 кила. Кръстила съм си го на моето име - Ванчо. Нямам фризер. Пенсията ми е 200 лева Децата ми пратиха 100 евро да го купя за домазлък и в този момент късно би трябвало да го заколвам ", споделя Иванка и ни води към кочината на прасето.

„ Хранила съм си го с ярма, царевица, трева, лозови листа… То няма по какъв начин да се болести, но в този момент около сухото ще гори и суровото ", не криеше съжалението си старата жена.

Като завършек на журналистическата ни инспекция кметът на Априлци Марин Манолов показа, че жителите на селото са съзнателни и сами са осъзнали смисъла на това деяние - непринудено да умъртвят домашните си свине. „ Както чухте и от самите стопани, напън от никой не е имало. Някои от тях работят на свинекомплекса край селото и са наясно за огромния проблем, който е обхванал цялата страна. Днес са заклани 6 от общо 10-15 преброени от комисията свине в това село. До на следващия ден вечер има време и срокът ще се съблюдава ", безапелационен беше Манолов.

Както към този момент писахме, до 17,30 часа през днешния ден всички преброени 1500 домашни свине в област Пазарджик би трябвало да бъдат непринудено премахнати.

Ако хората сами не изколят животните, ще се сътвори организация за насилственото им умъртвяване и следващо загробване, се споделя в оповестеното с заповеднически темперамент решение на Областната епизоотична комисия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР