Вотът на доверие, не показа, че парламентът вярва на Тереза

...
Вотът на доверие, не показа, че парламентът вярва на Тереза
Коментари Харесай

Мей трябва да преосмисли позициите си

Вотът на доверие, не сподели, че Народното събрание има вяра на Тереза Май. Разликата от 19 гласа, значително показва нежеланието на торите и на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), че те не желаят да рискуват с нови общи избори. Властта, въпреки и отслабена, към момента е в премиера.

През 2017 година гласоподавателите лишиха торите от тяхното болшинство. През декември предходната година държавното управление показва пренебрежение към Народното събрание. Една трета от депутатите на торите обявиха, че нямат доверие в госпожа Мей като водач на тяхната партия. Във вторник договорката за Брекзит на премиера беше смазана от вота на Народното събрание и това провалянето е по-силно от всяко друго, записано в актуалната ера. Властта на госпожа Мей се клати, а нейната надеждност изчезва. Всеки казус ще докара до нейната оставка. А от самия Брекзит се чакат прецеденти.

Веднага след вота на доверие в сряда министър председателят се обърна към водачите на опозиционните партии и им предложи диалози с тях, с цел да се прекъсне безизходицата. Това е една добре пристигнала смяна в тона, само че в записите на госпожа Мей няма данни, че тя има нужните дипломатически умения, с цел да направи тази консултация плодотворна. Тя наложително се придържа към първичните нейни „ червени линии “ за договарянията и наподобява към момента не схваща, че моделът на Брекзит, който те дефинират, не предстои на реанимацията. Нейната опозиция против всевъзможен компромис увеличи риска Англия да доближи крайния период по член 50 без никаква договорка.

Въпреки новата самодейност на госпожа Мей, Даунинг стрийт към момента официално отхвърля вероятността за митнически съюз с Европейски Съюз, въпреки че смекчаването на тази алена линия може да докара до разговор сред лейбъристите и проевропейските настроени тори. Един митнически съюз, самичък по себе си, няма да отстрани пречките в Народното събрание, нито ще реши проблемите към ирландската граница, само че ще е в основата на всяка договорка за Брекзит, и това е късмет за постигането на тези цели. Възражението на госпожа Мей е, че по този начин се лимитира независимостта в комерсиалните договаряния и се разстройват твърдолинейните евроскептици измежду торите. Но лостовете на Обединеното кралство в договарянията със суперсилните блокове на Съединени американски щати, Китай, Индия и Европейски Съюз са мощно надценени и упованията на хардлайнерите на Брекзит в никакъв случай няма да бъдат задоволени от каквато и да е договорка. Да се продължава да се чака тяхното утвърждение е загуба на време.

Г-жа Мей доста постоянно приказва за дълга си към електората, като че ли изборите, които тя прави, стоят над интереса на нейната партия. По-скоро е правилно противоположното. Тя се е затворила в нейните тесни и лимитирани схващания за това, какво тъкмо значи Брекзит, и това е обусловено от ирационалното схващане на правото от страна на торите. Наложително е тя да се освободи от тези ограничавания. Тя би трябвало да покаже откровеност в своята самодейност да работи с опозицията, което значи съществено да обмисли всички оферти, които пресичат алените линии, а точно митнически съюз, Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), Европейското икономическо пространство (ЕИП) или някаква композиция от тези институционални съглашения.

Има модели на мек Брекзит, които бяха създадени от групи депутати, както от лейбъристите, по този начин и от торите, и показващи духа на двете партии, който липсва на госпожа Мей. Ожесточеният спор при вота за доверие в сряда разпали пожара във правилните последователи на тези партии, само че пламъците не могат да обхванат вероятността за партньорство, касаещи Брекзит. Следващата стъпка на държавното управление би трябвало да бъде да се ангажира и да работи с създателите на тези различни планове на Брекзит и да ги показа в Народното събрание като меню от разновидности, подлежащи на индикативни, само че на несъбрани гласове в тяхна поддръжка. При първия разбор депутатите би трябвало да могат да се обединят към тези проекти, които не са лимитирани от формалните червени партийни линии. Общините би трябвало да обмислят по какъв начин тези хрумвания могат да бъдат създадени при по-широко публично единодушие, както е планувано в новаторския модел на гражданското заседание. След това на обществеността би трябвало да бъде дадена последната дума по отношение на наличните благоприятни условия за избор, в това число и участието в Европейски Съюз при сегашните условия (виж карето).

Промяна в стила и взаимни отстъпки


Този развой изисква удължаването на периода по член 50. Дори и един праволинеен модел на Брекзит се нуждае от удобно законодателство, а това лишава време. Нежеланието на премиера да признае това е различен признак за нейната дълбока илюзия. Г-жа Мей постоянно се бореше да се приспособи към изменящите се условия, само че събитията последователно лимитираха нейните благоприятни условия за маневриране. Тази неотстъпчивост наподобява е присъща на нейния темперамент, без значение от нейната самодейност за междупартийни договаряния. Но това е незадоволително, с цел да повлияе на смяната на тона и резултата от един яростен парламентарен спор. Промяната в стила е добре пристигнала, въпреки и закъсняла. Но министър председателят би трябвало неотложно да покаже подготвеност за взаимни отстъпки по самата същина на Брекзит.

(Превод за „ Труд “ Павел Павлов)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР