Volkswagen се очертава като най-опасният конкурент на Илон Мъск и

...
Коментари Харесай

Volkswagen застрашава лидерството на Tesla при електромобилите


Volkswagen се обрисува като най-опасният съперник на Илон Мъск и Tesla
(снимка: CC0 Public Domain)

Лидерството на Tesla на пазара за електрически автомобили наподобява съществено застрашено. Немската Volkswagen може да стане най-големият производител на електрически коли още през 2024 година, сочи експертен разбор.

По-рано Volkswagen се конкурираше непрекъснато с Toyota за купата максимален производител на коли в света, само че рецесията с полупроводниците разреши на японската корпорация да поеме водещата роля. В същото време тактиката за дейна електрификация ще разреши на немския автомобилен гигант да стане водач в сегмента на електрически транспортни средства до 2024 година, изпреварвайки хегемона на този пазар Tesla.

В Съединени американски щати компанията на Илон Мъск към този момент управлява 75% от пазара на нови електрически транспортни средства, а Volkswagen, със своите 10% от пазара на всички коли в Съединени американски щати, надали ще може съществено да конкурира Tesla на локално равнище, само че немският авто колос се оправя доста по-добре на международния пазар. В Европа продуктите на марките, които са част от Volkswagen, към този момент са по-популярни от Tesla, а Китай, най-големият пазар за електрически транспортни средства, също има добър капацитет.

До 2025 година към една четвърт от всички нови пътнически транспортни средства, продавани в Китай, ще бъдат електрически, предвижда Bloomberg Intelligence. Европейските производители като BMW и Volkswagen целят да изместят Tesla и локални компании като BYD, NIO, XPeng и Li Auto от китайския пазар, тъй че ще би трябвало да не помнят за високата доходност.

Според специалистите, произвеждайки повече от два милиона електрически транспортни средства годишно, Volkswagen ще може да изтласка Tesla на международния пазар и да поеме водачеството до 2024 година Още идната година електрическите транспортни средства ще заемат към 30% от продаваните от концерна коли, а до 2025 година техният дял ще нарасне до 45%.
още по темата
Разширяването на е-гамата ще бъде финансирано и от навлизането на Porsche на фондовия пазар, с предстояща капитализация на това поделение от 85 милиарда евро.

Между другото, Tesla може да създаде 2 милиона електрически транспортни средства през идната година, а Volkswagen ще има потребност от още една година, с цел да преодолее тази граница и тогава немският тръст ще стане водач на пазара. Въпреки това, доникъде на десетилетието и двете компании ще са съвсем наедно по брой годишно създавани електрически коли.

Още тази година китайската компания BYD ще стане третият по величина производител на електрически автомобили в света и доникъде на десетилетието ще резервира този статус, пробвайки се да бъде в крайник с няколко водача. До 2024 година Ford Motor ще се реалокира на четвърто място, основно заради вътрешния пазар в Съединени американски щати и евентуално известните електрически пикапи.

До средата на десетилетието китайската Chagan ще стартира да се конкурира с Ford, а Stellantis ще доближи равнището на General Motors. Последната сплотява няколко марки в Европа и Съединени американски щати, тъй че не е несъмнено кой от тези пазари ще изкачи алианса до седмия по величина производител на електрически транспортни средства в света до 2025 година

Китайската Geely, която създава електрически автомобили от марките Volvo, Polestar и скоро Lotus, също ще надвиши 1 милион електрически автомобила годишно доникъде на десетилетието. На девето място ще бъде първокласната марка Mercedes-Benz, която няма да доближи милион екземпляра, а японската Toyota Motor, която в този момент в действителност е най-големият авто производител в света, ще затвори челната десетка.

Бавната електрификация на гамата на Toyota ще бъде обезщетена посредством адаптиране към потребностите на елементарния клиент и голям опит в проектирането и производството на хибриди, заключава анализът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР