Volkswagen планира да намали въглеродния отпечатък на своя автопарк в

...
Volkswagen планира да намали въглеродния отпечатък на своя автопарк в
Коментари Харесай

Нов вид нафта спасява германските дизели

Volkswagen възнамерява да понижи въглеродния отпечатък на своя автопарк в Европа с 40% до 2030 година Поради това компанията от ден на ден се концентрира върху напълно и отчасти електрическите коли. Като спомагателна опция, Volkswagen към този момент публично утвърждава модели с последно потомство 4-цилиндрови дизелови мотори да употребяват парафинови горива. Тези новоразработени дизелови горива, съдържащи био-компоненти, разрешават обилни икономии на CO2 от 70-95% спрямо стандартния дизел. Наред със своите ускорени дейности в региона на електрическата подвижност, Volkswagen систематично доразвива съществуващата гама с мотори с вътрешно горене. По този метод компанията дава отговор на разнообразни потребности на клиентите, като в това време взема поради другите в интернационален проект желания за задвижваща система и условия.

Всички модели на Volkswagen с 4-цилиндрови дизелови мотори (TDI), доставени от края на юни 2021 (календарна седмица 25/21), са утвърдени за работа с парафинови дизелови горива в сходство с европейски стандарт EN 15940. Проф. Томас Гарбе, Ръководител Бензинови и дизелови горива във Volkswagen, изяснява: „ Чрез потреблението на екологично чисти горива в утвърдените модели на Volkswagen, ние даваме опция на клиентите в цяла Европа да понижат доста своите CO2 излъчвания незабавно щом горивото е налично на локално равнище. Например, потреблението на парафинови горива е рационална спомагателна алтернатива, изключително за компании със разбъркан автопарк, формиран от модели с електрическо и стандартно задвижване.

Съществува необятна гама от разнообразни парафинови горива. Има горива, които се създават от биологични остатъчни и отпадъчни материали като хидротретирано растително масло (HVO), да вземем за пример. Тези растителни масла се трансформират във въглеводород посредством реакция с водород и могат да се прибавят към дизеловото гориво във всевъзможни количества. Те обаче могат да се употребяват и 100% като гориво. Растителни масла като рапичното олио също могат да се употребяват за производството на хидротретирано растително масло, само че оптималната изгода за околната среда се реализира единствено посредством потребление на биологични остатъчни и отпадъчни материали като употребявано готварско олио, дървени стърготини и други Биогорива като HVO към този момент се оферират на някои пазари и е евентуално техният дял да нарасне до 20-30% на енергийния пазар за авто превоз в Европа през идващите 10 години.

Парафиновите дизелови горива към този момент могат бъдат открити на някои от пазарите – под разнообразни продуктови обозначения, напр.C.A.R.E дизел, NEXTBTL, HVO.
Налични и доста по-разпространени са дизеловите горива, които дават отговор на условията на стандарт EN590, и към които е прибавен парафинов дизел, да вземем за пример дизел R33, V-Power дизел, OMV MaxMotion, Aral Ultimate Diesel и други Тези горива могат да се употребяват във всички дизелови мотори, даже и в по-старите мотори.

Наред с това, в бъдеще разполагаем ще бъдат и по този начин наречените e-fuel горива като PtL (Power-to-Liquid – течни въглеводородни горива с потребление на възобновими енергийни източници). Те се създават от съдържащия се в атмосферата CO2 в развой, захранван с електрическа енергия от възобновими енергийни източници. XtL (X-to Liquid или „ Anything to Liquid” – течни въглеродни горива от разнообразни източници на въглерод), GtL (Gas-to-liquid - течни въглеродни горива от притоден газ, метан) и PtL употребяват опцията за потребление на разнообразни първични материали за произвеждане на промеждутъчен артикул, наименуван синтез газ, от който след това посредством процеса на Фишер-Тропш се получава съвместимо със стандартите течно дизелово гориво. В този индустриален развой може да се употребява остатък от зелена сила.
Алтернативните горива като спомагателен детайл в Way to Zero (по пътя към нулата)
Офанзивата на електрическата подвижност на Volkswagen се форсира доста като част от тактиката ACCELERATE. До 2030 година компанията възнамерява да усили делът на продаваните в Европа електрически коли до над 70%. Успоредно с това, паркът от мотори с вътрешно горене ще бъде систематично в допълнение развиван за понижаване на излъчванията на CO2 и повишение на успеваемостта. Volkswagen желае да бъде изцяло безпристрастен във връзка с климата до 2050 година С „ Way to Zero “ задачата за 2030 година е да бъдат понижени излъчванията на единица автомобил в Европа с 40% спрямо 2018 година – което значи, че всеки автомобил на Volkswagen тогава ще отделя 17 тона по-малко CO2 приблизително през целия си витален цикъл. Като част от тактиката си ACCELERATE, Volkswagen има намерение да се трансформира в най-желаната марка за устойчива подвижност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР