Военновъздушните сили на четири скандинавски държави се споразумяха да поставят

...
Военновъздушните сили на четири скандинавски държави се споразумяха да поставят
Коментари Харесай

Скандинавските страни формират общо командване на ВВС

Военновъздушните сили на четири скандинавски страни се споразумяха да слагат своите към 250 изтребителя под общо командване, заяви Блумбърг.

Според изказванията на публични лица, на 16 март Швеция, Финландия, Норвегия и Дания са подписали декларация за желание към задълбочаване на съдействието.

" Крайната цел е да можем да действаме безпроблемно дружно като една мощ, като разработим скандинавска идея за взаимни въздушни интервенции, учредена на към този момент познатата методология на НАТО ", обявиха Военновъздушни сили на Дания.

Сътрудничеството ще обгръща интегрирано командване и надзор, оперативно обмисляне и осъществяване, гъвкаво разрастване на силите, взаимно наблюдаване на въздушното пространство и образование.

Обединените въздушни сили на скандинавските страни ще бъдат формирани от близо 250 съвременни изтребителя.

Основен крайъгълен камък ще бъде учението „ Nordic Response 2024 “, ръководено от Норвежкия център за въздушни интервенции.

Инициативата е изключително значима с оглед идното разширение на НАТО.

Норвегия и Дания към този момент са членове на блока. Финландия чака да се причисли до няколко седмици, откакто през май предходната година изиска да влезе във военния алианс дружно със съседката си Швеция.

Кандидатурата на Хелзинки към този момент беше утвърдена от Анкара в комисията по външни работи на Народното събрание. Стокхолм обаче към момента се сблъсква със съпротивата на Турция и Унгария. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР