Военното министерство е отказало да приеме част от поръчаните нови

...
Военното министерство е отказало да приеме част от поръчаните нови
Коментари Харесай

Започнаха проблемите около руската поддръжка на МиГ-овете

Военното министерство е отказало да одобри част от поръчаните нови и ремонтирани мотори за изтребителите МиГ 29 поради липса на задоволително информация за доставеното съоръжение, заяви зам.-министърът на защитата Анатолий Величков в четвъртък.

Според публична информация на Министерството на защитата през предходната година е подписан контракт за доставка на четири нови и шест ремонтирани мотори за близо 22 милиона евро без Данък добавена стойност с българската компания " Авиостарт “, която обаче се явява единствено медиатор, защото оборудването би трябвало да бъде обезпечено от съветския производител РСК МиГ. Със същата компания има подписан още един контракт за покупката на седем кутии на самолетните елементи КСА-2, който още веднъж е през българския медиатор и е на обща цена от 11 165 000 евро без Данък добавена стойност. Величков обаче сподели пред парламентарната военна комисия, че договорът за моторите е подписан през ноември и общата стойност на цялата поръчка е към 70 млн. лв. и е трябвало да бъде от април до септември 2017 година

Величков заяви, че и десетте мотори са доставени, само че МО е приело единствено първите два ремонтирани мотора.

" Установени са няколко разминавания с контракта, който компанията снабдител би трябвало да извърши, и не са подписани протоколите за банкет на останалите мотори ", изясни той.

Основният проблем е, че липсват истинските формуляри на производителя и по този начин не се знае по кое време са създадени доставените ремонтирани мотори, какъв брой време са работили и най-важното - какъв е остатъчният им запас.

" Тази информация е извънредно сензитивна за Военновъздушни сили. Имаше подозрения и от къде е произходът на моторите ", добави Величков.

Доставените мотори са с формуляри единствено от ремонтната организация – заводът " Чернишев ", а не от компанията производител на мотора, каквото е изискването по контракта. И в тях липсват нужните за българските Военно-въздушни сили данни.

Военният министър Красимир Каракачанов от своя страна " успокои ", че съгласно него няма да има проблеми към доставеното съоръжение и въпросът ще бъде изчистен.

Той обаче е индикативен за сложната поддръжка на старите руски машини в миг, в който Каракачанов разгласи проектите си да ремонтира всички налични изтребители МиГ 29, само че към този момент без медиатори, а с директни договаряния с РСК МиГ.

Забавянето на доставката ще затрудни в допълнение така и така бедстващите от години български Военно-въздушни сили, които разчитат мощно на поръчаното съоръжение.

Как работи военното министерство?

След като казусът е открит, компанията снабдител е изпратила на МО част от връзката си със завода " Чернишев ", съгласно която точно там са създадени моторите, описа Величков.

Станало ясно още, че информацията, която се съдържа в истинските формуляри на моторите по " вътрешно нормативни документи на съветската федерация е неразрешено да бъде предоставена в случай, че става въпрос за експорт в друга страна ".

За да се излезе от обстановката, военният министър Красимир Каракачанов е изпратил писмо до РСК МиГ, в което пита категорично дали заводът производител е и ремонтната организация.

Според Величков точно това е главният въпрос.

Освен това в писмото се упорства да бъдат разяснени аргументите, заради които не може да бъде предоставена информацията, която ни интересува.

" Нас ни интересува не къде е летял този мотор, кой е бил летецът и по този начин нататък, а наработката на тези мотори. Да не се окаже, че остатъчният запас даже и след ремонт е проблем ", изясни Величков.

Според него към този момент има единодушие от съветска страна и българският боен аташе в Москва може на място да се запознае с обстоятелствата.

Величков изясни обаче, че от Военновъздушни сили са създали обзор на автентичен формуляр, публикуван от производителя на настоящ наш МиГ, и в него се е съдържал целият нужен набор информация.

Каракачанов: Няма проблеми

Военният министър Красимир Каракачанов от своя страна успокои, че съгласно него няма проблем към моторите.

" Аз персонално считам, че няма проблеми с тези мотори. За да има изясненост и да няма звук в системата, нещата би трябвало да се ревизират по каналния ред. За да няма спекулации в обществото и разправии със съответните органи. Това е главният ни претекст. Не се съмняваме, само че подлагаме на подозрение от позиция на това да проверим, изясним и да сме обезпечени ", уточни Каракачанов.

Лош опит

За да изясни сериозността на обстановката, депутатът от ГЕРБ и някогашен пълководец на Военно-морските сили Пламен Манушев показа случай, в който са били закупени изцяло бракувани мотори, които не са работили съответно.

Как бяха готови договорите за поддръжката на МиГ-овете

До подписването на договорите се стигна, откакто Министерството на защитата не съумя да преодолее зависимостта си от Москва, като трансферира поддръжката на изтребителите МиГ 29 на Полша, която предстоящо се оказа, че няма потенциал за това.

По информация от Министерството на защитата през предходната година са били подписани общо три контракта, които би трябвало да подсигуряват бъдещето на МиГ-овете.

Първият е за доставка на четири нови и шест ремонтирани мотори за близо 22 милиона евро без Данък добавена стойност. Договорът е подписан с българската компания " Авиостарт “, само че тя е единствено медиатор. Двигателите ще бъдат обезпечени от съветския производител.

Договорът нарастна доста по отношение на проектите на Министерството на защитата, което в началото бе заложило таван от 36 млн. лв. (малко над 18 млн. евро).

Вторият контракт е за покупката на седем кутии на самолетните елементи КСА-2, който още веднъж е през български медиатор – " Авионамс ", и е на обща цена от 11 165 000 евро без Данък добавена стойност.

Третият контракт към поддръжката на МиГ-овете е за доставка на аварийни елементи и консумативи с украинската компания " Укринмаш " за 1 733 082,02 евро без Данък добавена стойност.

Ситуацията към договорите е извънредно сензитивна, защото на процедура от тях зависи дали България ще може да охранява сама въздушното си пространство. Ако осъществяването им по една или друга причина се забави, каквито индикации към този момент има, военната ни авиация още веднъж ще навлезе в нормалната за нея през последните години мощна турбуленция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР