Военнослужещите от пловдивските поделения ще отбележат утре Деня на гарнизон

...
Военнослужещите от пловдивските поделения ще отбележат утре Деня на гарнизон
Коментари Харесай

Утре е важен ден за военнослужещите от пловдивските поделения

Военнослужещите от пловдивските поделения ще отбележат на следващия ден Деня на гарнизон - Пловдив - 4 юли. Програмата е под мотото " Нека да продължим " и ще стартира в 18,00 часа с празнично шествие на представителни блокове на главните военни формирования от гарнизона и от ветерани от разнообразни военни и патриотични организации. Това сподели пред публицисти бр.ген. Явор Матеев, шеф на гарнизона и пълководец на 68-ма бригада Специални сили.

Военните ще минат по пешеходната улица на Пловдив от бул. " Шести септември " до пл. " Централен ", където пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна панихида за починалите през всички войни български войни. Ще има празничен концерт с присъединяване на боен духов оркестър на Военновъздушни сили и доста други реализатори, а от 21,15 часа - тържествена заря - инспекция. Очаква се посетители на пловдивските военнослужещи да бъдат заместник-председателят на Народно събрание Цвета Караянчева, министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата ген. Андрей Боцев, ръководителят на комисията по сигурност ген. Константин Попов, всички командири на щаба на Втора войска, генерали от запаса.

Тази дата е част от героичната славна традиция на Българската войска и в частност на Пловдивския гарнизон, сподели генералът. Той напомни, че тази дата е оповестена за празник на полковете от Втора тракийска дивизия и на самата дивизия със заповед на министъра на войната през 1916 година. На тази дата - 4 юли /28 юни по остарял стил/ през 1913 година, по време на Междусъюзническата война, Българската войска печели борбата при Криволак, с което стопира настъплението на сръбската войска към София и се дава опция да се съединят българската и гръцка войска. Сражението е тежко и кръвопролитно, а " тракийци " дават към 2000 жертви. Всички военни подразделения, които вземат участие в тези сражения - 2-ра пехотна тракийска дивизия, 9-ти пехотен полк, 11 пехотен Сливенски полк, 49 пехотен полк, 28 Стремски полк, са от Пловдив и от градовете и селата към него, добави ген. Матеев. Малко след Ньойския контракт, през 1926 година, датата е препотвърдена от тогавашния министър на войната, задачата на което е била да се вдигне духът на българския боец, откакто България е била принудена да преобразува полкове в дружини.

Празникът се е чествал до 1944 година и обновен предходната година по концепция на ген. Матеев. Възстановяваме го, добавя той " освен с цел да си напомним неувяхващата бойна популярност на България, извоювана в блестяща победа като тази при Криволак, само че и да поменем в молитвите си тези знайни и незнайни български герои, отдали силите, здравето и даже живота си за своята Родина ". Гарнизон Пловдив е най-големият в страната и включва три от шестте съществени съединяване на Българската войска - 68-ма бригада " Специални сили ", 3 авиобаза в Граф Игнатиево и 24 авиобаза в Крумово. Пак в Пловдив са ситуирани и доста по-малки, само че основни поделения, измежду които 110 логистичен полк, инженерен батальон, едно от 4-те районни звена на Военна полиция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР