Военноморските сили (ВМС) на Съединените щати съобщиха в четвъртък, че ...

Военноморските сили (ВМС) на Съединените щати съобщиха в четвъртък, че

Американски ракетен разрушител навлезе в Черно море, руските военни го проследяват

Военноморските сили (ВМС) на Съединените щати оповестиха в четвъртък, че неин унищожител с ръководени ракети клас " Арли Бърк " (Arleigh Burke) е навлязъл в Черно като " част от обикновен патрул " .

" Докато е в Черно море, корабът ще работи със съдружниците и сътрудниците на НАТО в района , работейки дружно за гарантиране на сигурността и стабилността в този жизненоважен интернационален воден път " , съобщи Шестият флот на Военноморски сили на Съединени американски щати .

Руските военни отбелязаха, че са почнали да наблюдават американския транспортен съд и да следят реакциите му, заяви организация ТАСС, цитирайки съветското министерство на отбраната в четвъртък.

Маневрата идва в миг на високо напрежение в района , като от една страна Русия, а въпреки това Украйна и НАТО организират военни учения през последните седмици, а Москва отрича подозренията на Киев и Вашингтон, че обмисля инвазия в Украйна.Навлизането на разрушителя с ръководени ракети клас " Арли Бърк " в Черно море при обикновен патрул е реалност , ден откакто Русия съобщи , че е провела там военни учения с присъединяване на самолети и кораби, припомня Ройтерс.

Мисията на " Арли Бърк " следва сходно посещаване в Черно море по-рано този месец от американския команден транспортен съд USS " Маунт Уитни " (Mount Whitney), който също беше проследен от близко от съветския флот.


Източник: fakti.bg