Военноморските сили (ВМС) на Съединените щати съобщиха в четвъртък, че ...

Военноморските сили (ВМС) на Съединените щати съобщиха в четвъртък, че

Американски ракетен разрушител навлезе в Черно море, руските военни го проследяват

Военноморските сили (ВМС) на Съединените щати оповестиха в четвъртък, че неин унищожител с ръководени ракети клас "Арли Бърк " (Arleigh Burke) е навлязъл в Черно море като "част от обикновен патрул ".

"Докато е в Черно море, корабът ще работи със съдружниците и сътрудниците на НАТО в района, работейки дружно за гарантиране на сигурността и стабилността в този жизненоважен интернационален воден път ", съобщи Шестият флот на Военноморски сили на Съединени американски щати.

Руските военни отбелязаха, че са почнали да наблюдават американския транспортен съд и да следят реакциите му, заяви организация ТАСС, цитирайки съветското министерство на отбраната в четвъртък.

Маневрата идва в миг на високо напрежение в района, като от една страна Русия, а въпреки това Украйна и НАТО организират военни учения през финалните седмици, а Москва отрича съмненията на Киев и Вашингтон, че обмисля инвазия в Украйна.

Навлизането на разрушителя с ръководени ракети клас "Арли Бърк " в Черно море при обикновен патрул е реалност, ден откакто Русия съобщи, че е провела там военни учения с присъединяване на самолети и кораби, припомня Ройтерс.
Мисията на "Арли Бърк " следва сходно посещаване в Черно море по-рано този месец от американския команден транспортен съд USS "Маунт Уитни " (Mount Whitney), който също беше проследен от близко от съветския флот.

Източник: skandal.bg