Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в националната здравна кампания

...
Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в националната здравна кампания
Коментари Харесай

Безплатни прегледи във ВМА за хипертония

Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в националната здравна акция " Измерване, което избавя живот. Твоя. ", проведена от Българска лига по хипертония във връзка със Световния ден за битка с хипертонията . На 17 май сред 10:00 до 16.00 часа, в особено построена структура пред болничното заведение ще бъдат осъществявани безвъзмездни съвещания от специалисти-кардиолози.

Не се изисква авансово записване или направление от персонален доктор. Целта на самодейността е да увеличи публичната информираност за потребността от инспекция и надзор на кръвното налягане. В рамките на акцията хората ще бъдат осведомени за рисковете от хипертонията, като получат осведомителни материали със препоръки за здравословен метод на живот, за стойностите на кръвното налягане и по какъв начин да разпознават неговото повишаване . Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за разкриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подобаващ и сигурен способ за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.
 76% от българите имат неконтролирана хипертония
76% от българите имат неконтролирана хипертония

Данните бяха дадени от Българска лига по хипертония

Сърдечно-съдовите болести остават водещата причина за гибел в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е сред 30 и 45%. В България сърдечно-съдовите болести заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация. По данни на Национален статистически институт - извършено европейско здравно изследване за интервала 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е към 30%. Наблюдава се общо повишаване на случаите, регистрирани с хипертония, както и увеличение на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 година, т.е. подмладяване на заболяването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР