Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си.

...
Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си.
Коментари Харесай

Военномедицинска академия отбеляза 131-вата годишнина от създаването си

Военномедицинска академия (ВМА) означи тържествено 131-вата годишнина от основаването си. Церемонията стартира с полагане на венци и цветя пред Паметника на починалите медицински чинове и отдаване на респект към тяхното дело.

На събитието участваха представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на защитата, Министерство на здравеопазването, НЗОК, БЛС, БЧК, Столична община, КНСБ, КТ „ Подкрепа ”, депутати, представители на лечебни заведения и военни структури, други публични посетители.
 Vma0011
С горделивост и възприятие за изпълнен дълг на целия екип през днешния ден декларирам, че ВМА се намира в отлична кондиция и резервира наклонността от 1 януари 2018 година и няма задължения. Увеличихме заплатите и спомагателното материално стимулиране за чиновниците, обновихме Академията и развиваме сполучливо програмата за образование на военни лекари. И ще продължим да работим в тази тенденция, макар провокациите, съобщи в приветствието си началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той акцентира, че всички тези триумфи са невъзможни без неповторимите експерти, които работят в лечебното заведение: Без вас и вашата експертиза, без вашия престиж в обществото, ВМА е една постройка и купчина инсталация. Вие сте най-големия капацитет!
 Vma0012
Днес е ден, в който отдаваме почитание и към всички началници на Академията, които са оставили своя отпечатък в нейното развиване. Не мога да не загатна бригаден военачалник Румен Златев, който запази военномедицинската работа, застрашена от заличаване. Той отвори болничното заведение към НЗОК, т.е. за жителите. Генерал Стоян Тонев беше визионерът за високотехнологична болница, за „ първи измежду първите ”. Генерал Николай Петров, който подписа първия документ за образованието на курсантите-военни лекари и сега към този момент имаме 116 млади и доста стимулирани девойки и момчета. Негова е голямата заслуга за бъдещето на военната ни медицина. Той имаше и жестоката орис да се оправи с големи задължения. На нас като управление като че ли ни е по-лесно, тъй като би трябвало да следваме заложената линия и да я надграждаме, сподели още генерал-майор проф. Мутафчийски.
 Vma0013
Колеги, ние стоим  с отворено сърце и души пред вас, с цел да ви чуем, искайте и изисквайте от нас. Защото ние като управление сме длъжни да ви създадем най-хубавите условия и да разгърнете капацитета си, с цел да може ВМА да остане водач. Доказа се като подобен и по време на пандемията от COVID-19 – над 10 000 инфектирани с ковид пациенти минаха през военните лечебни заведения, имаме най-ниската смъртност, ваксинирали сме над 180 000 души. Имаме самочувствието да посрещнем празника с гордо вдигната глава. Бъдете здрави и все по този начин усърдни, с цел да може ВМА да остане постоянно по този начин, както се чака от нея – първа измежду първите, сподели още началникът на Академията.
 Vma0001
Официалните посетители благодариха на екипите на ВМА, че още от първия ден на пандемията бяха на „ първа линия ” и се трансфораха в герои.

ВМА е една от най-необходимите лечебни заведения в България с извънредно високо равнище на професионализъм. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов, който разгласи, че прави персонално подаяние на болничното заведение за закупуване на нова радиочестотна инсталация за потребностите и лекуването на деца в Клиника „ Ушни, носни и гърлени заболявания ”.

Кметът на София Йорданка Фандъкова акцентира, че през днешния ден е празник и за столицата, тъй като ВМА е институция, към която се обръщат жителите на София. По думите й, Академията е измежду лечебните заведения, ползващи се с най-голямо доверие.
 Vma0003
Със своя труд екипите на ВМА способстваха за развиването и одобряването й като институция с национално значение. Вярвам, че и отсега нататък българските военнослужещи и всички жители ще продължат да виждат във вас вяра и сигурност, сподели заместник-министърът на защитата Теодора Генчовска.

Нне бива да се не помнят самоотвержените ви старания в тази борба. Дейността на Българската войска е немислима без съответно здравно обезпечаване. Благодарим ви за грижите, ние ще създадем всичко допустимо, с цел да не съжалявате за своя избор и да бъдете бъдещето и светлината в тази благородна специалност, съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.
 Vma0005
Именно работещите във ВМА бяхте измежду медиците-пример за държание в тази сложна обстановка освен за своите сътрудници, а и за цялото ни общество. Със стоицизма и вярата, че медицината и човечността би трябвало да вървят ръка за ръка, вие потвърждавате, че сте почтени наследници на делото на възрожденските лекари, сложили основите на гарнизонната болница – предходник на днешната ВМА, сподели от своя страна и министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

Председателят на Български лекарски съюз доктор Иван Маджаров и генералният шеф на БЧК проф. Красимир Гигов също благодариха на медиците, които всеки ден избавят човешки животи.

По мотив празника десетки чиновници на ВМА бяха отличени с награди от разнообразни институции.
 Vma0009
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР