Военно-историческите възстановки са начин за помирение с историята, според ген.

...
Военно-историческите възстановки са начин за помирение с историята, според ген.
Коментари Харесай

Историческа възстановка пресъздаде Нишката операция от 1944 г.

Военно-историческите възстановки са метод за помиряване с историята, съгласно ген. Константин Попов, ръководител на Комисията по защита към 44-то Народно заседание. Той беше един от стотиците посетители, които следиха военно-историческа възстановка на Нишката интервенция от 1944 година, която се състоя на полигона на НВУ " Васил Левски " край великотърновското село Беляковец.

Събитието се осъществя от Националния боен университет и Клуба за военно-исторически реконструкции " Братя по оръжие " с поддръжката на Министерството на защитата.

Нишката интервенция, която се организира сред осми и 14 октомври 1944 година, е една от сполучливите и знаменателни за българската военна просвета интервенции, уточни доцент Момчил Тачев от Клуба за военно-исторически реконструкции " Братя по оръжие ".

Българската войска, която по това време е част от антихитлеристката коалиция, се бори против немски елементи в Югославия реализира забележителен действен и тактически триумф като съумява да изолира и разгроми 7-а Секретен сътрудник дивизия. В пресъздаването на интервенцията участваха над 80 реставратори, както и тежка немска и руска техника, употребена по времето на Втората международна война.

Зрителите усетиха атмосферата на борбата, в която взе участие и танк Т-34, възобновен от персоналния състав на Военния университет.

Според бриг. военачалник Иван Маламов, шеф на висшето учебно заведение, сходни възстановки имат възпитаваща роля за младите генерации, а за курсантите са нагледни уроци по какъв начин се възнамерява и реализира военна акция. Той уточни, че и за в бъдеще полигонът на военното учебно заведение ще бъде сцена на която сърцати и родолюбиви организации ще могат да показват сполучливи борби, част от славната история на Българската войска.

Курсатните, взели участие във възстановката получиха награди, а гостите пробваха ястия, готови в полева военна кухня.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР