Военният конфликт между Русия и Украйна остави своите отпечатъци и

...
Военният конфликт между Русия и Украйна остави своите отпечатъци и
Коментари Харесай

Шампионка без националност: Краят на Аустрелиън Оупън 2023 ни поднесе нов прецедент

Военният спор сред Русия и Украйна остави своите отпечатъци и върху тениса, където още през предишния сезон на съветските и беларуските състезатели бяха наложени прочут брой наказания. Освен че от профилите на представителите на тези две страни бяха отстранени отличителните белези на страната, то на Уимбълдън те даже не бяха позволени до присъединяване. 

Въпросната политика против съветските и беларуските тенисисти бе продължена и през сегашния сезон, още при започване на който станахме очевидци на същински казус в историята на тениса - върху купата от шампионата да не бъде гравирано името на страната, под чийто байрак се състезава шампионката.

По-рано през днешния ден се изигра финалният конфликт при дамите, в който една против друга на корта излязоха беларуската състезателка Арина Сабаленка и Елена Рибакина, която се състезава за Казахстан, само че е родом от Русия. Двете тенисистки сътвориха първокачествен конфликт, трансформирал се във фестивал на офанзивния тенис, който в последна сметка бе извоюван от Сабаленка, за която това бе дебютен трофей в конкуренция от сходна категория.

По традиция името на шампионката бива гравирано върху купата, като до него се изписва и съкращението на страната, за която се състезава победителката. Тази година обаче това не се случи, защото шампионката е представителка на една от страните, на които са наложени рестрикции от страна на управителните органи в тениса. 

2021 N. Osaka (JPN)
2022 A. Barty (AUS)
2023 A. Sabalenka

It doesn`t come as a surprise because Russian and Belarusian players have been competing under a neutral flag for a while, but BYN (Belarus) is left out of the Daphne Akhurst Memorial Cup.
— Gaspar Ribeiro Lança (@gasparlanca)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР