Военният анализатор на германското издание Die Presse Виланд Шнайдер разказва,

...
Военният анализатор на германското издание Die Presse Виланд Шнайдер разказва,
Коментари Харесай

На три фронта: Как Израел „затъва” в сирийския конфликт

Военният анализатор на немското издание Die Presse Виланд Шнайдер споделя, че в този момент Израел е заставен да се раздира и да води война на три фронта, изравнявайки заканите от своите стратегически съперници.

Шнайдер написа, че Израел е заставен да играе на три фронта, „ затъвайки” в сирийския спор: належащо е да обуздава упоритостите на „ Хизбула”, да усмирява Иран и да предотврати рисковия спор в Ивицата Газа.

Според немския публицист, израелските Военновъздушни сили не за първа година нанасят удари по Сирия. Приоритетни цели за бомбардиране са обекти на „ Хизбула” като основен зложелател в Близкия Изток. Техните изтребители не позволяват попадане в ръцете на противников групировки на ракети и отровни субстанции. Освен това те пресичат пътищата за доставяне на „ Хизбула” с оръжие по коридори от Иран.

Опасност за Израел съставлява и самият Иран, който поддържа държавното управление на Башар Асад и укрепва своите позиции в Сирия. Военните интервенции на Израел в Сирия са ориентирани и срещу Техеран – по време на авиационния удара по авиобаза Т-4 починали най-малко двама ирански военни. Ситуацията с Иран може да се изостри на фона на ескалацията на спора с „ Хизбула” към ливанската граница.

Третият фронт е остарелият вътрешен палестинско-израелски спор, който в този момент се разгаря с нова мощ. Шнайдер написа, че войната на Палестина и Израел има всички шансове да премине на ново по-високо ниво, защото намиращата се в изолираност ХАМАС може да получи непредвидена поддръжка от Анкара и Техеран.

Балансът на силите може да се промени, в случай че Саудитска Арабия изрази публично поддръжка за Израел в битката с палестинците. Има предпоставки за образуване на съюз Риад-Тел Авив в битката с общия зложелател Иран, обобщава Виланд Шнайдер.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР