Военните в Мали, недоволни от реформите на преходния кабинет, задържаха

...
Военните в Мали, недоволни от реформите на преходния кабинет, задържаха
Коментари Харесай

Преврат в Мали, международната общност поиска арестуваните президент и премиер да бъдат освободени

Военните в Мали, недоволни от промените на преходния кабинет, задържаха президента и министър-председателя в прелом, който раздруса африканската страна, потопена от години в дълбока рецесия, разяснява " Дойче Веле ", представена от БГНЕС
Президентът Ба Ндау и министър-председателят Моктар Уан оглавяват преходното държавно управление, основано след прелом през август, с цел да избегнат опасността от интернационалните наказания.
 Френски публицист похитен от джихадисти в Мали Френски публицист похитен от джихадисти в Мали
Във видео публикувано в обществените мрежи, френски публицист твърди, че е бил похитен в Мали при започване на април от джихадистка груп...
В Брюксел, което описаха като " похищение " на малийския президент и министър-председател, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. " Това, което се случи, е съществено и тревожно и ние сме подготвени да обмислим нужните ограничения ", сподели Мишел пред кореспонденти след среща на върха на 27-те държавни глави на Европейски Съюз.
Преди това Организация на обединените нации, африканските организации и страни като Франция и Съединени американски щати бяха осъдили " опита за прелом " в Мали и отхвърлиха всевъзможни дейности със мощ, в това число възможната насилствена оставка на преходните водачи.
В взаимно изказване задачата на Организация на обединените нации в Мали (MINUSMA), Общността на западноафриканските страни (ECOWAS), Африканският съюз, Франция, Съединени американски щати, Англия, Германия и Европейски Съюз " упорстват за неотложно и абсолютно освобождение " на двамата политици, задържани дружно с техните сътрудници.
Лидерите на преврата и военните водачи резервираха въздействие върху преходното държавно управление, което породи подозрения по отношение на уговорката за осъществяване на избори при започване на идната година. Двама висши чиновници, които са поискали анонимност, настояват пред " Франс прес ", че бойците са отвели Ндау и Уан във военния лагер " Кати ", в покрайнините на столицата Бамако. Арестът последва промяната на кабинета в отговор на възходящата рецензия към краткотрайното държавно управление.
 Освободиха сваления президент на Мали Освободиха сваления президент на Мали
Бившият президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта, отхвърлен от военните на 18 август от поста си, беше освободен, заяви френският порт...
При пренареждането на армията са останали стратегическите министерства, които те към този момент направляваха в държавното управление, само че двама водачи на преврата - някогашният министър на защитата Садио Камара и някогашният министър на сигурността, полковник Модибо Коне, бяха изключени. Междувременно в столицата се разпространиха клюки за вероятен държавен прелом, макар че градът остана спокоен.
Премиерът Уан сподели пред " Франс Прес ", в къс телефонен контакт преди спирането на линията, че бойците " пристигнаха за мен ".
MINUSMA изиска посредством изказване в Туитър да се резервира успокоение и настоя за незабавното освобождение на Ндау и Уан. " Тези, които ги държат, ще би трябвало да дават отговор за дейностите си ", предизвести задачата на Организация на обединените нации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР