Военни кораби могат да бъдат използвани за транспортиране на зърно

...
Военни кораби могат да бъдат използвани за транспортиране на зърно
Коментари Харесай

Кораби на НАТО може да изнасят зърно от Украйна

Военни кораби могат да бъдат употребявани за превозване на зърно от Украйна до страните, които се нуждаят от износа. Това съобщи външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

Той уточни, че не изключва да бъде образувана коалиция от страни членки на НАТО, нуждаещи се от зърното, за отбрана на транспорта му от Одеса до Босфора.

Според литовския министър " това няма да значи ескалация ", защото не съставлява директно присъединяване на Алианса във военната интервенция.

Вече имаше спор, само че мисля, че идва време, когато би трябвало да намерим решение, заключи Ландсбергис.

По-рано министър председателят на Англия Борис Джонсън съобщи, че ще подсигурява, че Украйна може да изнася зърно и други национални хранителни артикули.

Вече стана ясно, че генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш търси съглашение с Русия, Турция и други страни, с цел да отключи износа на украински храни към международните пазари и да предотврати евентуален световен дефицит на храни.

Гутериш е изискал от Русия да разреши някои колета на зърно от Украйна в подмяна на подкрепяне за улеснение на съветския и беларуския експорт на калиеви торове.

Русия затвори черноморските пристанища на Украйна, с цел да отслаби страната и да завладее нейното крайбрежие.

Руската инвазия в Украйна през февруари усили неустойчивостта на интернационалните финансови пазари, повишавайки цените на суровините и засягайки логистиката.

Украйна беше четвъртият по величина експортьор на царевица в света през сезон 2020/21 и шести поред експортьор на пшеница, съгласно данните на Международния съвет по зърното.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР