Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва

...
Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва
Коментари Харесай

Учебната година да започва по-рано обмислят от МОН

Водят се договаряния със обществените сътрудници образователната година да стартира от първия понеделник на септември, а не от 15-и. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на образованието и науката Николай Денков.
Той посочи, че в България образователната година стартира най-късно - на 15-и септември, до момента в който в другите страни първият образователен ден e към 10-15 дни по-рано.
Според него изместването на първия образователен ден е рационално, изключително в сегашната епидемиологична конюнктура, тъй като това обезпечава повече време за договаряния и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече благоприятни условия за занимания на открито.

Към момента не се постанова смяна на ваканциите на възпитаници те, съобщи още Денков. Ако се натрупат пропуски, е допустимо образователната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи предходната образователна година.

Докато нужните количества проби не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите възпитаници , безапелационен беше Николай Денков. Към момента министерството на опазването на здравето е поръчало към 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които към този момент са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са задоволителни за тестването на най-малките възпитаници до края на идната седмица.

Служебният министър на образованието беше безапелационен, че не може да става дума за дискриминация по отношение на възпитаници те от 11 до 19 години поради обстоятелството, че към момента не могат да се завърнат в класните стаи. Той посочи, че заболеваемостта у нас е такава, че в този момент най-важно е да осигурим опазването на публичното здраве. В рамките на рестриктивните мерки, наложени от здравните управляващи, МОН се пробва да откри метод да върне децата в класните стаи. „ Борбата е да осигурим проби за всички “, сподели Денков.

В София има централизация на имунизирани възпитаници , тъй че най-вероятно възпитаници те от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен документ, сподели още министърът на образованието.

Николай Денков съобщи, че в случай че получи покана да остане на министерския пост в идващия постоянен кабинет, ще я обмисли. Към момента такива диалози не са водени. Той взе участие в съдружните договаряния в бранш „ Образование “, тъй като е поел ангажимент към „ Продължаваме промяната “ да помогне на партията с правенето на програмата в тази сфера. Денков посочи, че е извънредно окуражен от извършената полемика.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР