Водолази са открили шест машини "Енигма" от Втората световна война

Водолази са открили шест машини "Енигма" от Втората световна война ...

Откриха в морето най-силното оръжие на германците от Втората световна война


Водолази са открили шест машини "Енигма" от Втората световна война в Балтийско море край бреговете на Германия, предадоха световните агенции, позовавайки се на местните власти.

Шифровъчните устройства са намерени в близост до малкия остров Шлаймунде, съобщават от археологическата служба на провинция Шлезвиг-Холщайн.

"Докато търсех изгубено витло, попаднах на куп изхвърлени машини "Енигма". Изглежда, че те отчасти са били направени неизползваеми, преди да бъдат захвърлени", казва Кристиан Хютнер, който е открил устройствата.

Машините са използвани от нацистите за кодиране на стратегически послания по време на Втората световна война. Математици в Полша успяват да разбият кода на "Енигма" в началото на 30-те години на миналия век. Те споделят работата си с британците в края на същото десетилетие и тайна група за разбиване на кодове, ръководена от математика Алън Тюринг, успява да предостави на съюзниците ключови разузнавателни данни.

Една от машините "Енигма" е открита от водолази още през ноември миналата година и се реставрира в Археологическия музей в град Шлезвиг. Устройствата, локализирани от Хютнер, също ще бъдат реставрирани и в крайна сметка изложени на показ.

От археологическата служба казват, че все още не е ясно как машините са попаднали на мястото, където са намерени. Археолозите вярват, че много други устройства "Енигма" "дебнат" във водите край Германия. 

Източник: blitz.bg