Водолази от Военноморските сили обезвредиха морска мина. Тя е била

...
Водолази от Военноморските сили обезвредиха морска мина. Тя е била
Коментари Харесай

Продължават огледите на морската ни акватория след откритата мина край Камчия

Водолази от Военноморските сили обезвредиха морска мина. Тя е била видяна от екипажа на моторния транспортен съд " Монтерей " на 27 благи източно от устието на река Камчия. Сигналът е подаден в Морския избавителен и координационен център в 15:10 ч през вчерашния ден и е препратен към Щаба на Военноморските сили.

Екипажът на комерсиалния транспортен съд " Монтерей " подава сигнал в Морския координационен избавителен център. Веднага на оглед са изпратени хеликоптер " Пантер " и базовият миночистач " Прибой " от състава на Военноморски сили. На място е изпратен и екип военни водолази.

" Аз първо влязох да огледам на плуване към мината да няма нещо закачено под нея. Дали има верига, дали има котва. Примерно под нея може да има нещо друго закачено, да вземем за пример риболовен мрежи или редица от мини също по този начин. ", сподели офицерски претендент II клас Николай Пенчев, основен водолазен инструктор.

" Усеща се адреналинът, само че гледаме да сме допустимо най-спокойни, да не мислим за най-лошите неща, които могат да станат. Работим внимателно. ", сподели апитан-лейтенант Деян Стефанов, нач. Водолазна работа.

От огледа излиза наяве, че това е мина от вида " Ям ", била е приведена в бойно състояние. При военни дейности те се слагат на фарватерите и методите към пристанищата.

" Този вид мини са със относително малко взривно вещество и на един огромен транспортен съд няма да нанесат съществени повреди ", сподели кап. I сан Даниел Тодоров, пълководец на дивизион спомагателни кораби.

Морската мина е обезвредена с следен гърмеж.

Имаше по наша информация неприятно време в северната част на Черно море. Това, което в началото се откри, евентуално става дума за отделяне на мината от някаква група мини. 22.20 и по този метод е стигнала до нашата акватория заради огромното неспокойствие в намерено море. Но Военноморски сили са реагирали съответно, свършиха си професионално работата, сподели Драгомир Заков министър на защитата.

Военноморските сили не престават огледа на морската ни акватория, с цел да обезпечат свободното и безвредно мореплаване.

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР