Водещите опозиционни партии в Турция и неправителствени организации заявиха, че

...
Водещите опозиционни партии в Турция и неправителствени организации заявиха, че
Коментари Харесай

Опозицията в Турция иска половин милион наблюдатели за изборите в неделя

Водещите опозиционни партии в Турция и неправителствени организации обявиха, че възнамеряват да разположат над половин милион наблюдаващи и доброволци в изборните секции в цялата страна, с цел да предотвратят възможни измами на изборите за президент и парламент тази неделя, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Опозицията, която се надява да постави завършек на близо 16-годишното ръководство на президента Реджеп Тайип Ердоган, споделя, че неотдавнашните промени в изборния закон на Турция и изказванията за измами на референдума предходната година основават безпокойства за честността на изборите.
Партиите от опозицията и неправителствени организации оповестиха, че 519 хиляди доброволци и назначени от партиите наблюдаващи ще участват в изборния ден в 180-те хиляди изборни секции.
Референдумът през април м.г., на който бяха признати серия конституционни промени, в това число за прекосяване към президентска система на ръководство, бе засенчен от решение на Висшата изборна комисия да приема неподпечатани бюлетини. Това породи подозрения в легитимността на вота, а съгласно представител на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) мярката може да е засегнала до 2,5 милиона гласа.
Друга спорна смяна е тази, позволяваща на управляващите да местят изборни секции от съображения за сигурност. Миналия месец изборната комисия заяви, че някои секции в най-вече кюрдския Югоизток ще бъдат преместени - ход, който съгласно прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) ще затрудни нейните симпатизанти да упражнят правото си на глас.
Заместник-председателката на ДПН Юрдусев Йозсьокменлер съобщи пред Ройтерс, че към 120 хиляди гласоподаватели ще бъдат наранени от решението за пренасяне на секции. Партията обаче ще обезпечи превоз на гласоподавателите до секциите и юристи, които ще участват на място, с цел да попречат на измами и заплашване.
"Има изключително състояние и то се ползва като военно състояние в Югоизтока. Тези избори ще се проведат под сянката на оръжие ", разяснява тя.
Правителството стимулира преместването на секции с ширещата се, съгласно него, процедура на заплашване на гласоподавателите от кюрдските бойци в югоизточната част на Турция.
Заместник-председателят на водещата опозиционна мощ - Народнорепубликанската партия (НРП) - Онурсал Адъгюзел споделя, че опозицията е стартирала мобилно приложение, посредством което доброволците ще могат да се координират, с цел да е несъмнено, че в изборните секции ще има задоволително делегати. Приложението ще обезпечава също информация в действително време по какъв начин протича преброяването на гласовете и данни за жалбите поради нередности в секциите, добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР