Водещите икономики в света, вкл. САЩ, се подготвят за въвеждане

...
Водещите икономики в света, вкл. САЩ, се подготвят за въвеждане
Коментари Харесай


Водещите икономики в света, вкл. САЩ, се


Водещите стопански системи в света, включително Съединени американски щати, се приготвят за въвеждане на цифрови пари
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералният запас на Съединени американски щати (ФРС) разгласява документ, който преглежда евентуалните последствия от въвеждането на дигитален $. Сред главните констатации са ускоряването на паричните преводи, както и опростяването на достъпа до финансови принадлежности в съпоставяне със сегашната банкова система.

Документът е разгласен за „ първата стъпка в полемиката ” и към момента не предлага непосредствено стартиране на цифровия $ в обращение, отбелязва. Все отново излиза наяве, че с появяването на сходно платежно средство ролята на държавното управление във финансовата система ще се промени.

Търговските банки ще станат по-малко привлекателни за потребителите, а въздействието на Фед върху финансовата инфраструктура на страната ще отслабне. В същото време се акцентира, че държавното управление се стреми да резервира „ преобладаващата интернационална роля на щатския $ ”.

Фед изброява в следните съществени преимущества на формалната цифрова валута: (CBDC):

Документът показва единствено един основен минус на CBDC – управляващите на Съединени американски щати ще поемат ролята, която обичайно играят комерсиалните банки, а жителите ще би трябвало непосредствено да доверят финансовите си данни на държавното управление. Този проблем може да бъде решен благодарение на някои „ медиатори ”, които ще употребяват „ съществуващи принадлежности ”.
още по темата
И най-после, техническото осъществяване на плана не включва безусловно потребление на – документът планува вид с централизирана мрежа. Основните критерии за въвеждането на цифрова валута са „ отбрана на поверителността, ходатайство, необятна оборотоспобност и инспекция на самоличността ”.

Успоредно с това се обмисля въвеждане на CBDC в към 90 страни по света. Междувременно Европейският съюз също се готви за цифрово евро, а, който се създава от 2014 година Тестването на цифрова рубла в Русия ще стартира в края на януари.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР