Водещите икономически центрове привличат най-много работна сила, сочи анализ на

...
Водещите икономически центрове привличат най-много работна сила, сочи анализ на
Коментари Харесай

Най-търсени на пазара на труда са нискоквалифицираните работници

Водещите стопански центрове притеглят най-вече работна мощ, сочи разбор на Института за пазарна стопанска система. Броят на заетите в страната остава относително непрекъснат.

Последните данни за заетите в страната са от годината преди пандемията - над 2,3 милиона души. Най-много са наетите в София. Следват Пловдив и Варна, споделя пред Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система:

„ Големият град сякаш най-успешно съумява да даде най-вече благоприятни условия за най-широк профил от хора - от по-добре образовани до по-слабо образовани, със специализация в разнообразни насоки на стопанската система. От значение в тази ситуация са и заплащането и стандартът на живот. Тъй като по-големите градове имат много по-конкурентни пазар и на труда, надлежно там и заплатите са по-високи “.

Има и общини с под 1000 наети, а повече от половината от общините губят наети сред 2018 и 2019 година. След последователното отпадане на ограничаващите ограничения в резултат на пандемията най-търсени на пазара на труда са нискоквалифицираните служащи:

„ Появиха се доста разгласи за търсене на готвачи, на сервитьори, на водачи и сходни специалности. Това е огромният фактор, който сега в действителност движи тази динамичност на трудовия пазар “.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР