Водещи централни банки от целия свят през тази седмица провеждат

...
Водещи централни банки от целия свят през тази седмица провеждат
Коментари Харесай

Водещи банки вдигат лихвите

Водещи централни банки от целия свят през тази седмица организират съвещания, на които се чака да одобряват решения по лихвената си политика в следващ опит да овладеят галопиращата инфлация.

Инвеститори и анализатори чакат множеството от тях да покачат още главните си лихви, откакто през последните седмици показаха решимостта си да се оправят с растящите цени и дадоха явен сигнал,

че са подготвени да изберат битката с инфлацията пред икономическия напредък, написа в. „ Файненшъл таймс “, представен от Българска телеграфна агенция.

През тази седмица съвещания организират Управлението за федерален запас на Съединени американски щати (УФР), „ Банк ъв Ингланд “ (Bank of England),

Швейцарската централна банка, както и тези на Швеция и Норвегия.

Ще се състоят срещи на управителните препоръки и на други значими централни банки, измежду които на Япония и на Южна Африка.

Какви решения се чака да бъдат взети?

 САЩ

Управлението за федерален запас на Съединени американски щати (УФР) стартира двудневно съвещание през днешния ден, което се организира на фона на неприятните данни за инфлацията в страната, които бяха оповестени предишния петък, отбелязва „ Файненшъл таймс “.

Годишната инфлация в Съединени американски щати доближава до 8,3 на 100 на годишна основа през август, което е намаляване по отношение на 8,5-те % през предходния месец, само че е по-високо от прогнозите на анализатори за повишаване до 8,1 на 100.
Тези данни могат да поддържат желания от пазарите сюжет за покачване на главните лихви със 75 базисни пункта от страна на УФР в края на съвещанието му на следващия ден до 3,25 %.

Някои анализатори и вложители спекулират, че централните банкери в Съединени американски щати може да покачат лихвите даже с рекордните 100 базисни пункта, само че това е малко евентуално.

На този декор наемането на чиновници в Съединени американски щати през 2022 година е удивително интензивно макар възходящите лихви и слабия стопански напредък.
УФР нападателно покачва лихвите в опит да ограничи инфлацията в страната, което по принцип също води до понижаване на растежа на основаване на нови работни места, отбелязва Асошиейтед прес.

Англия

Поради кончината на кралица Елизабет Втора Комитетът по парична политика на „ Банк ъв Ингланд “ (Bank of England) отсрочи за четвъртък (22 септември) идващото си съвещание, на което ще разгласи своето решение за водещата рента.

Мнението на вложителите е разграничено по въпроса дали банката ще увеличи референтния лихвен % от сегашните 1,75 на 100 с 0,5 или с 0,75 процентни пункта, отбелязва Блумбърг.
Решението на Комитета по парична политика за водещата рента ще бъде признато малко преди новият министър на финансите на Англия Куази Куартенг да направи дълго чакано изказване по въпросите на паричната и фискалната политика и да разкрие цената на ограниченията, предлагани от новото държавно управление за ограничение на извънредно високите сметки за сила, написа Блумбърг.

Швеция

Шведската централна банка (Риксбанк) ще организира съвещание, на което се чака да увеличи главната си рента със 75 базисни пункта.
Това ще бъде най-голямото й нарастване от 30 години насам, предвиждат анализатори, взели участие в анкета на Ройтерс.
И в Швеция задачата на централните банкери е да бъде овладяна инфлацията, която през август доближава най-високото си равнище за последните три десетилетия – 9 % на годишна база.

Норвегия

Норвежката централна банка се чака на съвещанието си в четвъртък (22 септември) да увеличи главната си рента с 50 базисни пункта до 2,25 %, най-виското й ниво от 2011 година

Това предвиждат анализатори пред Ройтерс, които означават, че се чака банката да продължи да подвига лихвата и през последното тримесечие на годината, с цел да овладее инфлацията, която през август доближава до 6,5 % на годишна основа.

Швейцария

Швейцарската централна банка, която е измежду дребното с към момента негативен главен лихвен % – минус 0,25 %, се чака да прибегне до забележителното му покачване.
На 22 септември банката ще го вдигне със 75 базисни пункта, предвиждат множеството анализатори, потърсени за коментар от организация Ройтерс.
Те означават, че цените и в Швейцария се покачват, макар че курсът на швейцарския франк е по-висок от този на еврото и на редица други международни валути.

Япония

Японската централна банка организира съвещание на 21 и 22 септември, на което евентуално ще резервира равнището на главния лихвен % до минус 0,1 %.
Очаква се централните банкери в Токио да потвърдят, че през този месец завършва програмата за финансово подкрепяне в поддръжка на засегнатите от пандемията от ковид.
Това са съобщили за Ройтерс източници, които са осведомени с проектите на финансовата институция.

Южна Африка

И Централната банка на Южна Африка организира съвещание през тази седмица.

Ден, откакто Управлението на федералния запас на Съединени американски щати разгласи своето решение за лихвената си политика, централните банкери в африканската страна се чака да покачат главната рента със 75 базисни пункта, предвиждат анализатори, взели участие в допитване на Ройтерс.

Южноафриканският ранд се намали внезапно по отношение на щатския $ на фона на упованията, че УФР ще продължи да покачва лихвените проценти, с цел да овладее инфлацията.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР