Водещи строителни фирми и компании за недвижими имоти се обединиха

...
Водещи строителни фирми и компании за недвижими имоти се обединиха
Коментари Харесай

Ердоган съживява пазара на жилища

Водещи строителни компании и компании за недвижими парцели се сплотиха в едномесечна акция, в която ще продават жилища с отстъпка. Целта е да се съживи сегмента, оповестява турският вестник Daily Sabah. Освен отстъпка в размер на 20% от цената на парцелите, купувачите ще получат и ипотечни заеми с по-ниски лихвени проценти. Промоцията е до 15 юни.

В самодейността са включени 41 имотни и строителни компании с близо 150 плана. Тя идва тъкмо преди президентските и парламентарни избори, които са планувани за 24 юни.

Две от най-големите банки в Турция намалиха лихвите по жилищните заеми, откакто персонално президента Ердоган се срещна с ръководители им и ги прикани да спомогнат за повишение на ипотечното кредитиране. От 1.23% на 0.98% понижи лихвените проценти по тези заеми най-голямата турска банка – Ziraat, за заем в размер до 117 000 USD със период на погасяване до 10 години. До същия % лихвите понижи и петата по величина банка – Halkbank.

С 14% са намалели продажбите през март тази година в съпоставяне със същия месец на предходната. При отпуснатите ипотечни заеми спадът е 35%. Според експерти, едномесечната жилищна промоция би требвало да генерира продажби на стойност към 680 млн. USD.

„ Към днешна дата в южната ни съседка непродадени са 1.5 млн. жилища. Секторът на недвижимите парцели има 8% дял в турската стопанска система и директно или непряко визира 250 подсектора”, сподели Омер Фарук Челик, член на борда на шефовете на Асоциацията на жилищните строители Konutder.

С по-ниски лихвени проценти Ердоган се пробва да усили кредитния растеж, изключително в строителната промишленост. Наскоро той съобщи, че възнамерява да поеме по-голям надзор над стопанската система след изборите в края на юни.

Спадът на продажбите надали ще бъде спрян в скоро време като се има поради, че идва празника Рамазан и летния интервал, когато по традиция продажбите са по-малко. Също по този начин някои банки, като да вземем за пример Yapi Kredi, ще оферират по-ниски лихвени проценти единствено при изискване, че секторът генерално понижи разноските за обслужване на ипотечните заеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР