Водещи български и международни специалисти по редки заболявания ще се

...
Водещи български и международни специалисти по редки заболявания ще се
Коментари Харесай

Световнопризнати специалисти по редки болести се срещат в Пловдив

Водещи български и интернационалните експерти по редки болести ще се срещнат в Пловдив от 13-ти до 15-ти септември в границите на юбилейната Десета национална конференция за редки заболявания и медикаменти сираци. Форумът се организира годишно от Института за редки заболявания и събира на едно място пациенти, асоциации и специалисти от здравната и фармацевтичната общественост от България и чужбина.

Участие в Конференцията са декларирали повече от 200 експерти и пациентски организации, които ще обменят опит с специалисти от Съединени американски щати, Италия, Англия и Турция. Акцент в наличието тази година е подложен върху новостите и настоящите трендове в диагностиката, лекуването и следенето на редките заболявания и развиването на европейските референти мрежи. Ще бъде разискван достъпът на българските пациенти до нововъведения в региона на редките заболявания, а в границите на научната стратегия ще бъдат показани над 50 научни лекции и постери. Сред гост-лекторите ще бъде и доктор Стивън Грофт - един от най-известните специалисти в региона на редките заболявания и медикаменти сираци в света, основател на първия закон за медикаменти сираци, признат в Съединени американски щати (Orphan Drug Act, 1983 г.) и дълготраен шеф на Центъра за редки заболявания в National Institutes of Health.

Той ще очертае трендовете и напредъка в интернационалното съдействие в региона на лекуването и диагностиката на редките болести. Дейността и напредъкът на Международната мрежа за недиагностицирани заболявания (Undiagnosed Diseases Network International) ще бъдат показани от доктор Доменика Тарушо от Италия, а доктор Едмънд Джесъп ще заключи опита и достиженията на Англия в диагностиката и лекуването на редките болести за последните 16 години.
С публична гала на 14 септември вечерта ще бъде маркирана и 15-годишнината на Информационен център за редки заболявания и медикаменти сираци (ИЦРБЛС).

Информационният център започва своята активност през 2004 година в Пловдив и е първи по рода си в Източна Европа, отдаден на пациенти, организации и медицински експерти с интерес към редките заболявания и медикаментите сираци. По време на церемонията ще бъдат отличени 33 представители на здравната и пациентската общественост, разпределени в 6 категории.
Юбилейната Десета национална конференция за редки заболявания и медикаменти сираци се организира под патронажа на Комисията по опазване на здравето към Народно заседание и Министерството на здравеопазването.
За повече информация: www.raredis.org

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР