Водата, представяна като жива в зографницата и параклиса Св. Георги“

...
Водата, представяна като жива в зографницата и параклиса Св. Георги“
Коментари Харесай

Жива вода във Велико Търново е негодна за пиене

Водата, представяна като " жива " в зографницата и параклиса „ Св. Георги “ във Велико Търново е негодна за пиянство и крие риск за ползвателите, предизвестяват от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в регионалния град.

Водата в зографницата и параклиса „ Св. Георги “ на ул. „ Никола Пиколо “ № 6 във Велико Търново е негодна за пиянство и крие риск за ползвателите, показва в писмо до Областната администрация и други институции шефът на РЗИ доктор Евгения Недева, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ползването на вода от неконтролиран водоизточник с искания за лечебни свойства и неприятни микробиологични и химични резултати по индикатори с абсолютно здравно значение крие здравен риск. Предвид получените резултати така наречен „ жива вода “ не следва да се употребява за питейно-битови цели, в това число пиянство, миене, контакт с кожа и лигавици.

„ Във връзка с гореизложеното, апелирам да предприемете дейности по подготвеност за неотложно прекратяване подаването на вода от водоизточника в зографницата за питейно-битови потребности и даването ѝ на трети лица “, се споделя в писмото, подписано от шефа на инспекцията и изпратено до Областната администрация, Басейновата дирекция „ Дунавски регион “, кмета на Велико Търново, Министерството на околната среда и водите, Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи и Окръжната прокуратура.

Писмото е изпратено откакто на 16 май е осъществена инспекция от чиновници на отдел „ Държавен здравен надзор “ в дирекция „ Обществено здраве “ с пробонабиране от мястото на приключване на водата.

" Изследваната водна проба не дава отговор по микробиологични и химични индикатори на условията за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели по индикаторите за Ешерихия коли, колиформи, Ентерококи и нитрати ", показаха още от РЗИ.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР