Водата, парното и пенсиите мъчат най-много българите, писали до омбудсмана

...
Водата, парното и пенсиите мъчат най-много българите, писали до омбудсмана
Коментари Харесай

Стана ясно какво най-много притеснява българите

Водата, парното и пенсиите мъчат най-вече българите, писали до омбудсмана през 2020 година Изминалата година над 13 200 жители са подали тъжби и са получили подпомагане от омбудсмана Диана Ковачева.

Най-висок е броят на хората, недоволни на първо място от неприятното качество на ВиК услугите и високите и неразбираеми сметки на парното - близо 2 000 души от общо 3 289 получени тъжби в бранш "Нарушени права на потребителите ".

Веднага по-късно е максимален броят на хората, писали до омбудсмана поради проблеми в областта на обществените права, обучение и опазване на здравето - 2 926 жители.

Други категории лица са родители на дребни деца - главно до 12 годишна възраст, на които едностранно е възложен от работодателите им заплатен отпуск или те са поискали и употребяват заплатен или неплатен отпуск, с цел да могат да гледат децата си, заради затваряне на учебните заведения и детските градини

Жалби в първия месец от изключителното състояние са подадени и от дами, на които следва раждане, заради преустановяването на прегледи в консултативните кабинети.

Още след първите месеци на изключителното състояние в администрацията на омбудсмана постъпват и голям брой тъжби от лица, упражняващи свободни специалности и от представители на дребния частен бизнес, които също изпитват компликации.

В тази връзка е дадена рекомендация на министъра на труда и обществената политика да бъдат препоръчани незабавни ограничения за подкрепяне на лица, които са били регистрирани като безработни в дирекциите "Бюро по труда " след оповестяване на изключително състояние и са без право на обезщетение за безработица.

Както и майките, които остават в домовете си, с цел да се грижат за децата си до 12 годишна възраст; бременни дами, на които им следва раждане и са в неспособност да получат болнични листове за погашение на парично обезщетение при бременност и раждане.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР