Водачът на Да, България и съпредседател на ДБ Христо Иванов

...
Водачът на Да, България и съпредседател на ДБ Христо Иванов
Коментари Харесай

Христо Иванов на път към третия мандат

Водачът на Да, България и съпредседател на Демократична България Христо Иванов е подготвен да опитва кабинет, в случай че третият мандат отиде в дребния съдружен сътрудник на разпадналата се четворна коалиция.

Това стана ясно след консултациите при президента Румен Радев.

Ако Политическа партия не успее да сформира кабинет и президентът връчи по собствен избор третия мандат на Демократична България, обединението ще се опита да направи кабинет без ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане в границите на 47-ия парламент.

Това на практика значи опит за римейк на досегашната четворна коалиция, само че във вид програмен кабинет и най-вероятно без Кирил Петков като министър председател.

Ако не се появят решителни промени в правосъдната промяна, статуквото ще търси реванш. Има крачки, само че закриването на спецсъдилищата е първата крачка от вашия път, който би трябвало да се измине, сподели Радев при започване на консултациите, като даде явен знак, че е подготвен да връчи мандат на Демократична България, в случай че рулетката стигне до такава степен.

Вярвам, че ще продължите напъните си. Много е значимо да се откри салдото сред това, че би трябвало време в съставянето на нов кабинет, а в това време следва доста работа – да се одобри бюджетът, да се сложи основа за реализацията на Плана за резистентност. Разчитам на вашия опит и зрялост да се откри нужния баланс, продължи президентът, който получи задоволителна поддръжка от Демократична България за втория си мандат.

Как виждате сполучливата формула за излаз от актуалната политическа рецесия? – попита Радев.

За нас рецесията има още един аспект и това е рецесията на политическата класа, в която всичко е прекомерно персонално. Не може да се води диалог по основни проблеми. В този смисъл считаме, че тези съвещания са значим детайл в опита да се възвърне опцията за диалози. Надявам се, че в последна сметка, макар всички усложнения, ще се случат съдържателни съвещания, отговори му Христо Иванов.

На този стадий мисля, че от наша позиция е значимо да се направи опит за държавно управление с първия мандат. Първият мандат е най-натоварен с упованието на отварянето на нова страница в политическия развой. Важен е фокусът върху правосъдната промяна и ние ще продължим да работим.

От тази позиция съм песимистичен, че нови избори ще ни дадат магическо решение, българската политическа класа не знае по какъв начин да води разговор, по какъв начин да вади цели и това е източник на неустойчивост. Бързи предписания нямаме, сподели Иванов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР