Водачът на арменската опозиция Никол Пашинян призова привържениците си днес

...
Водачът на арменската опозиция Никол Пашинян призова привържениците си днес
Коментари Харесай

В Армения: Революцията продължава

Водачът на арменската съпротива Никол Пашинян прикани последователите си през днешния ден да възобновят митингите, откакто плануваните за тази заран договаряния с ръководещата Републиканска партия бяха анулирани, съобщи Reuters.

Късно нощес Пашинян прикани симпатизантите си да възобновят демонстрациите в 11 часа през днешния ден, откакто на страницата си във Фейсбук заяви, че изпълняващият длъжността министър председател Карен Карапетян е отказал плануваните за сутринта договаряния, показва AFP.

В понеделник Серж Саркисян, който 10 години беше президент на страната, подаде оставка като министър председател след траяли близо две седмици митинги, провокирани от обвинявания, че е манипулирал конституцията, с цел да остане на власт.

"Ако са подготвени да обсъдим спокойно предаване на властта, съм подготвен да се срещна с тях. Републиканската партия не може да остане на власт, защото народът е този, който завоюва.



"Републиканската партия мисли по какъв начин да се възползва от оставката на Серж Саркисян и желае да остане на власт. Не можем да се съгласим представител на тази партия да бъде назначен за министър председател и не можем да позволим тази корумпирана система да продължи да съществува ", съобщи Пашинян във видеопослание и прикани поддръжниците си "да дойдат на площада и да довършат кадифената гражданска война ".

И.д. министър председател Карапетян отговори в официално съобщение, че срещата е била анулирана поради новите претенции, сложени едностранно от Пашинян. Това не са договаряния или разговор, а Пашинян, който следи задачите, които си е набелязал, добави той. Карапетян сподели, че е изискал от президента да провежда нова среща в уголемен формат с шефа на опозицията.



Запитан на конференция в Ереван през вчерашния ден дали е подготвен да поеме ръководството на страната, Пашинян отвърна: "Ако народът ми поверява тази отговорност, аз съм подготвен да я поема ".

Арменските депутати разполагат със седем дни от подаване на оставката на премиера да предложат нови кандидатури за поста, а гласуването може да се състои на 2 май.

Републиканската партия на Серж Саркисян разполага с 65 от общо 105 места в Народното събрание.
Снощи Пашинян прикани допустимо най-скоро, до месец-два, да се свикат предварителни избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР