Внушително мнозинство от 141 държави от ООН призоваха Русия незабавно

...
Внушително мнозинство от 141 държави от ООН призоваха Русия незабавно
Коментари Харесай

Внушително мнозинство от 141 държави от ООН призоваха Русия да се оттегли от Украйна

Внушително болшинство от 141 страни от Организация на обединените нации приканиха Русия неотложно да приключи военните дейности в Украйна и да изтегли силите си, година откакто ги изпрати в страната. В изгода на резолюцията гласоподава и България. Против бяха едвам 7 страни, измежду които Беларус и Северна Корея.

 
Това голямо болшинство на интернационалната общественост удостоверява високите равнища на поддръжка, на които Украйна се радва като жертва на съветската експанзия. Цяла седмица Русия се пробва да отвлече вниманието и да пречи на работата на Организация на обединените нации. Но за следващ път се провали и това се вижда ясно.
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността

„ Днешното гласоподаване беше историческо. Година след противозаконното, непровокирано, пълномащабно навлизане на Русия в Украйна се видя зад кого застават страните по света. Показахме, че сме зад Украйна “, съобщи Линда Томас-Грийнфийлд, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.

Украинският външен министър разяснява, че гласуването е още едно доказателство, че освен Западът поддържа страната му.
Доволни сме от резултата и посланието е ясно – няма значение по какъв начин Русия пробва да подкопае интернационалния ред и обединяването в поддръжка на териториалната целокупност на Украйна. Тя се проваля още веднъж и още веднъж. Такова обединяване ще има, до момента в който е належащо, до момента в който Украйна победи.
Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна

Индия и Китай са измежду 32-те страни, които се въздържаха от безапелационен избор. Китайският зам.-посланик в Организация на обединените нации разгласи, че военната помощ задълбочава спора. И прикани да се съблюдават разпоредбите за нуклеарна сигурност.

„ Ядрените оръжия не може да бъдат употребявани. Не може да се води нуклеарна война. Всички страни би трябвало да се обединят против заканите и потреблението на нуклеарни оръжия “, съобщи зам.-посланикът на Китай в Организация на обединените нации Дай Бинг.

Преди близо година Организация на обединените нации одобри друга резолюция за изтеглянето на съветските сили от Украйна, която също беше подкрепена от 141 страни.

Общото заседание е основен орган за позициите на филантропичната организация на фона на затруднената работа на Съвета за сигурност, чиито решения Русия може да блокира поради правото си на несъгласие.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР